AMERIKA SPUŠTA ROLETNU VENECUELI: Pooštrila ograničenja na izvoz vojne opreme, na udaru i Rusija

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Jun.2020, 10:16

AMERIKA "SPUŠTA ROLETNU" VENECUELI: Pooštrila ograničenja na izvoz vojne opreme, na udaru i Rusija

Svoju odluku resor je opravdao Strategijom nacionalne bezbednosti SAD, prema kojoj Moskva i Peking "podržavaju diktaturu u Venecueli i teže da prošire vojne veze i vojnu prodaju širom regiona".

SAD su pooštrile ograničenja na izvoz Rusiji, Kini i Venecueli. Odgovarajući dokument je objavio Biro za industriju i bezbednost Ministarstva industrije i trgovine u aprilu, a u ponedeljak je stupio na snagu.

Nova pravila odnose se na izdavanje licenci za izvoz robe >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u Rusiju, Kinu i Venecuelu, koja može biti upotrebljena u vojne svrhe.

Stoga se na spisku nalaze desetine novih stavki iz oblasti mašinstva, telekomunikacija, softvera i tehnologija, uključujući i svemirske (izuzetak čine one potrebne za rad na Međunarodnoj svemirskoj stanici), kao i senzori, laseri i druga oprema. Za izvoz takve opreme biće potrebna posebna dozvola američkih vlasti.

U Venecueli su početkom 2019. godine počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura ubrzo nakon što je on položio zakletvu. Tadašnji predsednik Nacionalne skupštine, lider opozicije, Huan Gvaido, nezakonito se samoproglasio za privremenog predsednika. Niz zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama priznalo je Gvaida za predsednika.

Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

U Moskvi su Gvaidov "predsednički status" nazvali nepostojećim.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

SAD: Moskva i Peking podržavaju diktaturu u Venecueli

Izvor: Vostok.rs, 30.Jun.2020

SAD su pooštrile ograničenja na izvoz Rusiji, Kini i Venecueli. Odgovarajući dokument je objavio Biro za industriju i bezbednost Ministarstva industrije i trgovine u aprilu. . Nova pravila odnose se na izdavanje licenci za izvoz robe u Rusiju, Kinu i Venecuelu, koja "može biti upotrebljena u vojne...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.