Košarkaši još nisu konkurencija „Velikom bratu”

Izvor: Politika, 14.Sep.2015, 22:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Košarkaši još nisu konkurencija „Velikom bratu”

Posle pet utakmica u vreme ručka, naš tim igra sa Česima sutra u 18.30, a ukoliko pobedi, tek u polufinalu će se pojaviti u udarnom terminu (petak 21 čas). – Teodosić: Češka zaslužuje poštovanje

Ne pamti se kada je svetski viceprvak igrao pet utakmica uzastopce na Evropskom prvenstvu u vreme ručka (jednu u 15, četiri u 14.30), ali to može da čudi samo one koji i dalje na košarku gledaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << isključivo iz sportskog ugla. Velike televizije i moćni sponzori diktiraju satnice najvećih takmičenja, a mi smo tu – ne treba to posebno dokazivati – bili i ostali sitne ribe. Još pre bezmalo pola veka, „Ej-Bi-Si” je „zakazao” finale Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, između SAD i SSSR, u pola časa pre ponoći, pa se tako utakmica igrala „dva dana” (stručni komentator je bio Bil Rasel).

Da bi se srpski košarkaši konačno pojavili u udarnom terminu („prajm-tajm”), u vreme kad su svoje termine zakupile i takve „sile” poput „Velikog brata”, „Farme” i „Parova”, moraćemo da pobedimo i Čehe, s kojima se sastajemo sutra u 18.30, u borbi za plasman u polufinale. Tek onda, u duelu za finale, imali bismo obezbeđen meč u 21 čas (petak).

Igre jednog tima svakako ne zavise od termina, ali govore o ukupnom statusu jedne košarke, koji se ne meri umećem njenih igrača, a sve donekle ima veze i sa tretmanom kod sudija (čuli smo to od više velikih autoriteta evropske košarke). Naša reprezentacija ne „vuče” za sobom svetske kompanije, budžet KSS (oko tri miliona evra) višestruko je manji od najbogatijih federacija, naši navijači ne pune džepove organizatorima (zato domaćini fajnal-fora Evrolige čeznu da im u goste dođe Makabi, koji „donosi” milione evra sa sobom, imajući u vidu da nigde ne ide bez barem 5.000 izdašnih navijača).

Toliko o rasporedu igranja (na suđenje za sada niko nema primedbe, za razliku od prošlogodišnjeg Mundobasketa), za koji je prekjuče junak pobede protiv Finaca Miroslav Raduljica rekao:

– Ne marimo za termin. Uostalom, sve mečeve koje smo igrali u pola tri smo pobedili.

Našim igračima je pao kamen sa srca posle teške pobede protiv Finske (94 : 81), jer četvrtfinale je zacrtano kao prvi, prolazni cilj. Ta pobeda garantuje barem još tri utakmice u Lilu za plasman na Olimpijske igre u Riju 2016 (ekipe od trećeg do sedmog mesta idu u kvalifikacije). Svakako, niko nije pre polaska iz Beograda rekao da je plan da se ide zaobilaznim putem do Brazila, pa bi za srpske košarkaše bio neuspeh ukoliko sutra ne bi savladali nikad bolju Češku. Odličnim igrama u Berlinu izborili su se za znatno lakši put ka finalu, gurnuvši u drugu polovinu žreba Špance, Francuze i Grke. Ovakva prilika ne bi smela da se propusti.

– Gledali smo kako su Česi igrali protiv Hrvata. Zaslužuju respekt. Hrvati su ih potcenili, što nama nikako ne bi smelo da se desi. Znamo koliko vredimo i ne smemo da dozvolimo Česima da se razigraju i dođu do svoje igre – preneli su naši i evropski portali izjavu kapitena Miloša Teodosića, koji je vešto „hranio” loptama Raduljicu na meču sa Finskom.

Sutrašnji meč će biti ujedno i duel dvojice najboljih dodavača na Evrobasketu, Tomaša Satoranskog (prosek 8,8) i Miloša Teodosića (7,3). Krajnji ishod će verovatno umnogome zavisiti i od učinka dvojice doskorašnjih saigrača iz Fenerbahčea, Nemanje Bjelice (14,8 skokova, 6,7 skokova, 2,8 asistencija) i Jana Veselog (16, 8; 9; 1).

– Očekivali smo da će Finci posle izvesnog vremena morati da popuste – rekao je Bjelica. – Bio je to veoma težak meč, tim pre što smo igrali u tom terminu. Što se tiče Čeha, njihova pobeda protiv Hrvatske je za mene veliko iznenađenje, imajući u vidu to da su vodili i sa 30 poena razlike. Pokazali su da su odličan tim, ali bićemo spremni za njih.
Pogledaj vesti o: Veliki Brat,   Košarka

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.