Izvor: Beta, 10.Feb.2011, 21:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnik SAD: Balkan i dalje izazov za stabilnost Evrope

VAŠINGTON, 10. februara 2011. (Beta-AP) - Direktor Nacionalne obaveštajne kancelarije SAD Džejms Klaper (James R. Clapper) izjavio je u četvrtak da su nerešeni problemi u pogledu Kosova, uključujući budućnost Srba na severu, izazov za stabilnost Evrope.

U izveštaju predstavljenom komisiji Predstavničkog doma o globalnim pretnjama za stabilnost, Klaper je rekao da je više nerešenih pitanja na Balkanu "izvor zabrinutosti koja zahteva diplomatsko i bezbednosno angažovanje Zapada".

U tom izveštaju pominju se napori Beograda da ponovo pokrene pitanje statusa Kosova, kao i nemoć Prištine da uredi pravosudje i demokratizuje zemlju. Klaper je upozorio i da će "retorika etničkih Srba o otcepljenju od BiH nastaviti da podiže napetost u regionu".

Nastavak na Beta...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.