Zvaničnik: Mirovni plan Netanjahua - objava rata Palestincima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Maj.2011, 22:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zvaničnik: Mirovni plan Netanjahua - objava rata Palestincima

RAMALA, VAŠINGTON -

Predlozi za bliskoistočni mirovni sporazum koje je izneo izraelski premijer Benjamin Netanjahu, predstavljaju "objavu rata" Palestincima, rekao je danas visoki palestinski zvaničnik.

Netanjahu je danas u govoru Kongresu SAD rekao da Izrael želi da zadrži ključne delove teritorija koje je osvojio u bliskoistočnom ratu 1967. godine, među kojima su istočni Jerusalim i delovi Zapadne obale.

Savetnik palestinskog predsednika Nabil Šaat >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je da je Netanjahu "ponudio rešenje zasnovano na ignorisanju granica iz 1967. godine".

Palestinci žele da njihova buduća država bude na teritorijama koje je okupirao Izrael, ali su spremni za manje zamene teritorija.

Palestinski predsednik Mahmud Abas je za sutra sazvao sastanak vođa Palestinskog oslobodilačkog pokreta i njegovog Fataha, da bi odlučili šta dalje.

Spreman za bolne ustupke za mir s Palestincima

Izraelski premijer je izjavio danas da je njegova zemlja spremna na "bolne ustupke" radi mira sa Palestincima, ali je ponovio da neće prihvatiti nikakav sporazum kojim se ugrožava bezbednost Izraela.

Obama za Palestinu u granicama iz 1967.

Američki predsednik Barak Obama izjavio je pre dva dana da će se Izrael suočiti sa sve većom izolacijom, bez uverljivog mirovnog procesa na Bliskom istoku, i ponovio da osnova za takve pregovore treba da bude stvaranje palestinske države u granicama iz 1967. uz dogovorenu razmenu teritorija.

Ne možemo sebi da dozvolimo još jednu, još dve decenije, ili tri decenije, da bismo postigli mir, rekao je Obama u govoru pred najjačom prozraelskom lobističkom organizacijom AIPAC.

U govoru pred oba doma američkog Kongresa Netanjahu je rekao da Izrael želi mir i da mu je mir potreban, i da će umeti da bude darežljiv kada je reč o granicama buduće palestinske države, ali je ponovio da odbija povratak na granice koje su postojale pre rata 1967.

"Izrael će biti darežljiv kada je reč o veličini palestinske države, ali ćemo biti vrlo čvrsti kada je reč o određivanju granica. Mi uviđamo da palestinska država treba da bude dovoljno velika da bude održiva, nezavisna i prosperitetna", rekao je Netanjahu.

Netanjahu je podvukao da Jerusalim, koji obe strane žele za svoj glavni grad, ne može biti podeljen i da treba da ostane "ujedinjena prestonica Izraela".

"Izrael nikad neće odustati od nastojanja da se postigne mir" rekao je Netanjahu i dodao da je "spreman da napravi bolne ustupke da bi se postigao ovaj istorijski mir".

On je, međutim, dodao da Izrael neće pregovarati sa teroristima, i pozvao palestinskog predsednika Mahmuda Abasa da poništi sporazum o podeli vlasti između njegove umerene frakcije Fatah i ekstremističkog Hamasa, koji ne priznaje postojanje Izraela.

"Mi moramo ozbiljno da shvatimo pozive za naše uništenje", rekao je Netanjahu i, podsetivši na holokaust, rekao da ne sme da se dozvoli da jevrejski narod bude žrtva nekog novog masakra.

Američki predsednik Baraka Obama predložio je uoči Netanjahuove posete SAD da osnova za početak pregovora o granicama buduće palestinske i izraelske države treba da budu izraelske granice pre rata 1967. godine, što su Izraelci primili s negodovanjem.

Izrael je u šestodnevnom ratu juna 1967. godine zauzeo istočni Jerusalim, Zapadnu obalu i Pojas Gaze.

Netanjahu je, međutim, zahvalio Obami zbog njegove čvrste podrške očuvanju bezbednosti Izraela.

Izraelski premijer je naglasio pred Kongresom da mir nije mogao da bude postignut na Bliskom istoku do sada zbog toga što Palestinci odbijaju da prihvate da Izrael postoji.

Poslednjih godina Palestinci su odbili dve dobre ponude jer "jednostavno nisu želeli da okončaju sukob", rekao je Netanjahu.

"Oni nastavljaju da odgajaju svoju decu u mržnji. Nastavljaju da javna mesta imenuju po teroristima. I što je najgore, oni nastavljaju da pothranjuju ideju da će Izrael jednog dana progutati potomci palestinskih izbeglica", rekao je izraelski premijer.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.