Znanstvenici objavili izravno otkriće gravitacijskih valova

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Feb.2016, 22:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Znanstvenici objavili izravno otkriće gravitacijskih valova

WASHINGTON - Američki znanstvenici objavili su u četvrtak da su izravno otkrili gravitacijske valove, koje je fizičar Albert Einstein prije 100 godina prvi opisao kao "pukotine u tkivu prostora i vremena", javljaju agencije.

To se smatra velikim probojem u fizici koji će otvoriti nove poglede na svemir i njegove tajne.

Nakon višedesetljetnih napora to otkriće potvrđuje važno predviđanje Einsteinove >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << teorije opće relativnosti iz 1915., čime je potvrđena i posljednja njegova dosad nepotvrđena teorija po kojoj se gravitacijski valovi kreću brzinom svjetlosti u vakuumu i imaju otklon u prostoru.

Stoga svako tijelo s ubrzanjem odašilje gravitacijske valove, koji su sve snažniji što je masa tijela veća i što se brže kreće.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

„Gravitacijski talas“ najveće otkriće u posljednjih 100 godina

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 12.Feb.2016, 14:27

U četvrtak je objavljeno konačno otkriće gravitacijskih talasa, posebne pojave u prostor-vremenu, koju je Albert Einstein predvidio još 1915. godine...Zaslužnost za otkriće uzimaju naučnici opservatorije LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observator) koja se nalazi u SAD-u, a koju čine...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.