Zlatna kobra čeka Mjanmar

Izvor: Vostok.rs, 24.Okt.2012, 23:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zlatna kobra čeka Mjanmar

24.10.2012. -

SAD će pozvati Mjanmar da uputi posmatrače na američko-tajlandske manevre Zlatna kobra, najveće terenske manevre uz učešće SAD na teritoriji Azijsko-Tihookeanskog regiona. To govori o težnji Vašingtona da se formiraju nove vojne alijanse za odvraćanje Kine.

Zbližavanje sa Mjanmarom se dešava pod zastavom razvoja humanitarnog dijaloga sa polucivilnom vladom Mjanmara. U poslednje dve decenije zemlja se nalazila u faktičkoj izolaciji. SAD i Zapad, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << u suštini, objavili su moratorijum na bilo koje kontakte sa vojnom huntom, kritikujući ovaj režim za gonjenje onih koji misle drugačije. U znak odgovora mjanmarski vojnici su se oprezno odnosili prema bilo kakvim aluzijama na moguće kontakte. Kada je 2008. godine razorni ciklon udario po Mjanmaru, vojni brodovi SAD koji su učestvovali u manevrima Hladna kobra bili su spremni da priteknu u pomoć. Ipak vlada zemlje je odbila taj predlog.

Posle izbora, održanih prošle godine, u zemlji je započela politička i ekonomska liberalizacija. Postale su moguće ranije nezamislive stvari. Lider opozicije, dobitnik Nobelove nagrade Aun San Su Čži koja je niz godina provela u zatvoru, počela je otvorenu političku delatnost i čak je uspela da pobedi kadidata vladajuće stranke na dodatnim izborima za parlament. Ona je prvi put nastupala na državnoj televiziji.

Ipak, stanje oko ljudskih prava u Mjanmaru je i dalje daleko od idealnog. Aun San Su Čži između ostalog ukazivala je na pritisak na opozicione kandidate od strane vlasti. Međunarodne pravobranilačke organizacije saopštavaju o oštrim dejstivma protiv muslimanske manjine. Po mišljenju pravobranilaca, vojska i dalje vrši zločine protiv čovečnosti.

Ali SAD na ove optužbe reaguju sa za njih neobičnom mirnoćom. Svedočanstvo je ozbiljno razmatranje mogućeg obnavljanja vojnih kontakata između Mjanmara i SAD koje su sproveli nedavno u Nejpjidou predstavnici Pentagona. Pozivanje posmatrača iz Mjanmara na manevre Zlatna kobra vezano je ne sa progresom u oblasti ljudskih prava – za sada prilično skromnim – već u prvom redu sa porastom interesovnja SAD za svoj vojno-politički status u Azijsko-Tihookeanskom regionu.

Poziv Mjanmara na američko-tajlanske manevre Zlatna kobra znači jačanje zabrinutosti Vašingtona povodom pozicije u Jugoistočnoj Aziji u uslovima sve većeg uticaja Kine. I Vašington i zemlje koje se plaše Kine spremne su na tešnju saradnju. Sve do formiranja manjih vojno-političkih alijansi.

U slučaju pobede na izborima u SAD Mita Romnija ova tendencija može da stekne još više uznemiravajući karakter. Nije isključen scenario formrianja nekoliko mini-NATO-a u regionu čiji će glavni cilj biti odvraćanje Kine. Jedan od takvih saveza je praktično već gotov – to je veza SAD sa Južnom Korejom i Japanom. Drugi momenat može da se formira u Jugoistočnoj Aziji gde zemlje zabirnute ekonomskom ekspanzijom Pekinga i njegovom nepomirljivom pozicijom u ekonomskim sporovima, mogu da se odluče na još tešnju saradnju sa Vašingtonom.

Sergej Luzjanin,

Izvor: Glas Rusije, © Kollaž: «Golos Rossii»    
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.