Zeman: SAD su izgubile sposobnost da objektivno procenjuju situaciju u svetu

Izvor: Vostok.rs, 29.Jun.2015, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zeman: SAD su izgubile sposobnost da objektivno procenjuju situaciju u svetu

29.06.2015. -

Vašington je izgubio sposobnost da objektivno procenjuje međunarodnu situaciju, a spoljnu politiku SAD tokom protekle decenije karakterišu ozbiljne greške - ocenio je Miloš Zeman.

Predsednik Češke je svoju poziciju obrazložio ovako:

      Amerikancima fali sposobnost za samoanalizu. Drago mi je što se manifestovala makar kroz odluku Baraka Obame da posle 50 godina ukine >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << sankcije protiv Kube. Samo, inteligentnost politike se meri dužinom intervala unutar kojeg se otklanjaju počinjene greške. Zato - ako vaša reakcija kasni pola veka - u tom slučaju možete završiti kao brontosaurusi koji su izumrli pre nego što su bili u stanju da otklone greške u svojoj evoluciji“.

       Zeman je naveo da su SAD počinile ceo niz grešaka. Apostrofirao je upad u Irak uz izmišljanje „oružja za masovno uništavanje“ i bombardovanje sirijskih vladinih snaga „sa naivnom nadom da protiv njih ratuju demokratske snage“.

       „Sve je to trajalo - tvrdi češki predsednik . dok se Amerikanci nisu smilovali da primete da u Siriji ratuje Al Kaida, isto kao u Avganistanu.

       Zeman je kritikovao i nastojanja Vašingtona da po svetu širi „američki model političkog sistema“:

       „To je apsolutno besmisleno. Svaki pokušaj eksporta svog političkog sistema u zemlje sa drugačijom kulturom i tradicijom - uvek se završi samo time što se ta zemlja, u slučaju neuspeha, pretvara u neprijatelja. A u slučaju uspeha - takva se zemlja se rasturi. Jedan čovek mi je na mitingu ovako definisao agresora: to je onaj ko na neku zemlju izvrši napad pre SAD“.

       Zeman je, inače, Islamsku državu nazvao najvećom pretnjom svetskoj zajednici i predložio da se formiraju međunarodne snage koje bi se protiv nje borile.

fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

ZEMAN: SAD su izgubile sposobnost da objektivno procenjuju situaciju u svetu

Izvor: 011vodič.com, 29.Jun.2015

VAŠINGTON je izgubio sposobnost da objektivno procenjuje međunarodnu situaciju, a spoljnu politiku SAD tokom protekle decenije karakterišu ozbiljne greške – ocenio je Miloš Zeman.. Predsednik Češke je svoju poziciju obrazložio ovako, kako se Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić...

Nastavak na 011vodič.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.