Zapošljavanje u SAD-u ponovo intenzivirano

Izvor: SEEbiz.eu, 04.Mar.2016, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zapošljavanje u SAD-u ponovo intenzivirano

WASHINGTON - Američki su poslodavci u veljači ponovo pojačano otvarali nova radna mjesta, a stopa nezaposlenosti zadržala se na najnižoj razini u osam godina unatoč pojačanom uključivanju građana u radnu snagu, pokazali su u petak podaci ministarstva rada.

U SAD-u su u veljači neto otvorene 242 tisuće novih radnih mjesta, izvijestilo je ministarstvo. Ujedno su blago povisili procjene za prethodna dva mjeseca, koje pokazuju da je ukupno neto otvoreno 30 tisuća >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << radnih mjesta više no što se prethodno procjenjivalo.

Ukupno je u privatnom sektoru u prošlom mjesecu neto otvoreno 230 tisuća novih radnih mjesta. Najviše se zapošljavalo u sektoru zdravstvene i socijalne skrbi, te u maloprodaji i u ugostiteljstvu i u privatnom obrazovnom sektoru.

Rudarske su kompanije pak nastavile zatvarati radna mjesta i podaci pokazuju da je vrhunca trenda pojačanog zapošljavanja u rujnu 2014. u tom sektoru neto ukinuta 171 tisuća radnih mjesta.

Javni je sektor u veljači neto otvorio 12 tisuća novih radnih mjesta.

Stopa nezaposlenosti zadržala se u prošlom mjesecu na najnižoj razini u osam godina, od 4,9 posto, unatoč pojačanom priljevu građana u radnu snagu, iskazanom u povećanju udjela radne snage za 0,2 postotna boda, na 62,9 posto.

Bez posla je u veljači bilo 7,8 milijuna američkih građana, čime je njihov broj ostao nepromijenjen u odnosu na prethodni mjesec. U odnosu na prošlogodišnju veljaču smanjen je za 831 tisuću.

Od ohrabrujućih podataka odudara tek onaj o padu prosječne plaće po satu svih zaposlenih u privatnom sektoru za tri centa, na 25,35 dolara. U siječnju porasla je za 12 centi. Podatak je važan zato što na osobnu potrošnju otpadaju dvije trećine američkog BDP-a.

Pojačano zapošljavanje moglo bi ohrabriti središnju banku da nastavi s postupnim podizanjem ključnih kamatnih stopa, nakon prosinačkog prekida dugogodišnjeg razdoblja niskih kamatnjaka, koji su trebali potaknuti zapošljavanje i inflaciju.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.