Zanijer: Kosovo zamrznuti konflikt

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Nov.2010, 14:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zanijer: Kosovo "zamrznuti konflikt"

VAŠINGTON -

Šef UNMIK-a Lamberto Zanijer ocenio je da je situacija na Kosovu "zamrznuti konflikt", a sever Kosova gde većinom žive Srbi "najveći izazov", objavio je danas Glas Amerike.

Uprkos obavljenoj rekonfiguraciji i smanjenju obima misije, UNMIK i dalje obavlja važnu političku ulogu na Kosovu, ocenio je u Vašingtonu Zanijer.

Mali uticaj mišljenja MSP na SB UN

Prema njegovim rečima, ključni zadatak UNMIK-a je da se ostvari >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pomirenje i stabilnost na terenu.

Šef Misije UN je ocenio da je pozitivno što počinje politički proces koji bi Beograd i Prištinu trebalo da dovede za pregovarački sto.

Dodao je da se posle izricanja savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde, koji je ocenio da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prekršila međunarodno pravo, pokazalo da je za većinu članica UN kosovska nezavisnost političko, a ne pravno pitanje.

"Imam osećaj da mišljenje Međunarodnog suda pravde nije imalo veliki uticaj na Savet bezbednosti. Videćemo kako se razvija sednica u petak, ali verujem da će Savet bezbednosti, kao i na sastanku u avgustu, pozdraviti proces koji vodi ka direktnom dijalogu Beograda i Prištine... Mislim da je veoma dobro da je EU prisutna u tom procesu", rekao je Zanijer.

Šef UNMIK-a kazao je da ne misli da će promena vlade u Prištini uticati na dijalog sa Beogradom.

Dijalog o praktičnim pitanjima je trenutno u centru pažnje, ali će proces pristupanja EU, što je strateško opredeljenje Srbije, u jednom trenutku verovatno zahtevati rešenje pitanja srpskog priznavanja nezavisnosti Kosova, naveo je on.

Srpska strana protiv sprovođenja zakona?

Zanijer je dodao da je situacija na severu najveći izazov za kosovske vlasti, čija se strategija integracije zasniva na investicijama i novim projektima, ali i policijskim akcijama sprovođenja zakona, što dovodi do konflikta sa srpskom stranom.

"Ujedinjene nacije se nisu izjašnjavale o sadržaju strategije vlasti u Prištini. Ono što je važno su modaliteti primene te strategije.

Svaka strategija je dobra, ako je zasnovana na razgovorima sa svim relevantnim učesnicima, ljudima na terenu i zajedničkoj viziji", rekao je šef UNMIK-a.

Prema njegovim rečima, ideja o teritorijalnoj reorganizaciji Kosova nije dobro rešenje, iako bi takav dogovor verovatno bio prečicu za izlaz iz komplikovane situacije.

"Sa stanovišta UN, šta god dve strane odluče da je u njihovom najboljem interesu, ne verujem da bih se tome aktivno suprotstavljao.

Izrazio sam bojazan da, ako se ne obavi na ispravan način, bilo koja promena ili razmena teritorije u jugoistočnoj Evropi mogla da postane faktor nestabilnosti", rekao je on.

UNMIK za Albance "negativan simbol"

Dodao je da kosovske vlasti UNMIK vide kao svojevrstan "negativan simbol", i optužuju ga za usporavanje integracije severnog dela Kosova.

"Rekao sam im da to nije tačno i tražio da mi navedu zašto misle da je to slučaj. Mi nismo tu da budemo prepreka već most i zaista želimo da pomognemo u pronalaženju rešenja", rekao je on.

Šef UNMIK-a je dodao da je ta misija sada "administrator" severne Mitrovice, gde žive Srbi.

"Čim vidimo da se tu pojavljuje lokalna administracija koja ima podršku građana i uzima u obzir interes manjinskih zajednica, više ne bi bilo razloga za moje prisustvo i ja bih bio prvi koji bi zatvorio kancelariju i otišao", rekao je Zanijer.

Prema Zanijerovim rečima, UN žele da pronađu dobru izlaznu strategiju za misiju na Kosovu, ali ne žele da ostave za sobom nesređeno stanje, već pomirenje i dobre rezultate.

Zanijer sutra na sednici Saveta bezbednosti predstavlja redovan izveštaj o radu misije UN na Kosovu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.