Zaharova: Vašington i Brisel su oduzeli suverenitet Bosni i Hercegovini — Bratstvo

Izvor: Vostok.rs, 16.Feb.2024, 13:51

Zaharova: Vašington i Brisel su oduzeli suverenitet Bosni i Hercegovini — Bratstvo

Skrećemo pažnju na situaciju u Bosni i Hercegovini. Rusija, kao jedan od garanata Opšteg okvirnog (Dejtonskog) sporazuma o miru u Bosni i Hercegovini iz 1995. godine i član Upravnog odbora za njegovu implementaciju, ozbiljno je zabrinuta zbog nezakonitih radnji zapadnih učesnika u multilateralnim naporima za postkonfliktno regukisanje u Bosni i Hercegovini, čiji je cilj da zamene osnovne principe mirovnog ugovora svojim sebičnim stavovima u „najboljoj tradiciji“ neokolonijalne politike Zapada.
Pod sloganom „manje Dejtona – više Brisela“ i uz grubo kršenje ustavnih postulata Bosne i Hercegovine, koji garantuju ravnopravnost tri konstitutivna naroda i dva entiteta zemlje, zapadni neoliberalni pseudograđanski model društva nameće se direktnim pritiskom spolja, koji ne uzima u obzir istorijske, političke, kulturne, verske i administrativne osobenosti razvoja bosansko-hercegovačke države. Suverenoj Bosni i Hercegovini se otvoreno diktiraju prioriteti u vidu bezalternativnog kursa ka EU i NATO i odricanja od veza sa trećim stranama. U Sarajevo učestalo dolaze visoki zapadni predstavnici i ne fokusiraju se na promociju socijalno-ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine, niti na podsticanje međuetničkog pomirenja i jačanje međuetničkog dijaloga. Oni u prvi plan stavljaju zahteve za bespogovornim ispunjavanjem zadataka EU i NATO, predstavljajući ulazak zemlje u ove blokove kao bezalternativnu perspektivu.
Cilj takve kolonijalne politike najgore vrste je jasno vidljiv – uključiti zemlju u orbitu svog isključivog uticaja, pretvoriti je u svoj sirovinski i politički privezak. Sve što zapadnjake zanima u Bosni i Hercegovini je poslušnost i bezinicijativnost rukovodstva, slepo izvršavanje naloga iz Vašingtona i Brisela i redovno snabdevanje Evropske unije prirodnim i ljudskim resursima. Upravo zato se Zapad fokusira na razvoj institucija „civilnog društva“ u Bosni i Hercegovini, aktivno nameće tuđu LGBT agendu i olakšava ulazak kvalifikovanih kadrova u EU, čime se namerno obeskrvljuje privreda zemlje.
Paralelno, kroz mehanizme diplomatskog prisustva, Evropske delegacije, misija Savjeta Evrope i OEBS-a, te Kancelarije visokog predstavnika, vrši se potpuna kontrola unutrašnjeg političkog života. Narodi ove zemlje su zapravo isključeni iz upravljanja sopstvenom državom. U suštini, Bosni i Hercegovini je oduzet suverenitet, a to su učinili oni koji se za njega gromoglasno zalažu, pozivajući se na Dejtonski sporazum. Evropska država – Bosna i Hercegovina – pretvorena je u koloniju „kolektivnog Zapada“, koji nastavlja svoje eksperimente nad njenim narodima, koji su i bez toga 1995. godine stradali od agresije NATO-a.
Kao odgovoran učesnik u procesima postkonfliktnog rešavanja u Bosni i Hercegovini i stalna članica Saveta bezbednosti UN, koja nadgleda situaciju u zemlji, Rusija nastavlja da podržava dejtonske ustavne principe ravnopravnosti tri naroda i dva entiteta. Pozivamo međunarodnu zajednicu i domaće političke snage u Bosni i Hercegovini da se pridržavaju parametara bosansko-hercegovačke državnosti i sistema raspodele ovlašćenja koji je dogovoren i odobren od strane Saveta bezbednosti UN. Samo na takvim osnovama možemo računati na jačanje mira i stabilnosti u zemlji i na Balkanu u celini. Izvor: srbratsvo.ru

Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.