Za SAD Srbija faktor stabilnosti na Balkanu

Izvor: N1 televizija, 16.Avg.2016, 19:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za SAD Srbija faktor stabilnosti na Balkanu

Poseta Džozefa Bajdena ponovo u žižu dovodi teme za koje su Sjedinjene Američke Države zainteresovane U Srbiji i regionu i zbog kojih je poseta na tako visokom nivou i organizovana.

Regionalna stabilnost i borba protiv terorizma ključne su oblasti interesovanja Vašington.

Za Sjedinjene Američke države veoma su važni uspeh briselskih pregovora i normalizacija odnosa s Kosovom, za čiju nezavisnost se i dalje snažno zalažu. Posebno značajna im je podrška >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Srbije celovitosti Bosne i Hercegovine i opstanku Dejtonskog sporazuma.

U Vašingtonu su zadovoljni kako se Srbija snalazi u migrantskoj krizi i na koji način sarađuje s drugim zemljama sa njihove rute kretanja. Iako su jasno rekli da od Beograda ne očekuju da bira stranu, posebno su zainteresovani za odnose sa Rusijom, pre svega u kontekstu vojne saradnje dve zemlje.

Sjedinjene Države pružaju punu podršku evrointegracijama Srbije, a posebno su zainteresovane za taj proces od kako su, usled Bregzita, protivnici daljeg širenja EU sve glasniji. Vašington je posebno zadovoljan učešćem Srbije u u Koaliciji za borbu protiv terorizma, ali i prihvatanjem zatvorenika iz Gvantanama, što se u Americi tumači kao snažan gest dobre volje.

Analitičari smatraju da, za Sjedinjene Države, uloga Srbije u regionu sve više dobija na značaju.

„Srbija se posmatra kao jedna od najstabilnijih zemalja u regionu koja ima, kako to oni kažu, dijagonalu potencijalne nestabilnosti koja se proteže od Makedonije preko Kosova do Bosne i Hercegovine i smatra se da bi pozitivna uloga Srbije mogla doprineti stabilizaciji regiona“, kaže Aleksandra Joksimović iz Centra za spoljnu politiku.

„I ova poseta na kraju Bajdenovog mandata je da se podvuče veliki uspeh na Balkanu sa njihovog stanovišta, u smislu mirne situacije. Ali sa druge strane, na Kosovu imamo velike zahteve njihove opozicije, i za uspostavljanjem oružanih snaga, imaju saradnju sa SAD i NATO, tako da zaista to ostaje pitanje oko koga Srbija mora biti obazriva“, smatra Svetlana Đurđević Lukić, Centar za istraživanje javnih politika.

Ipak, dve su teme koje se decenijama pominju kao ključne za odnose SAD i Srbije i od kojih Amerika ne odustaje, procesuiranje odgovornih za ubistvo braće Bitići 1999. godine i paljenje nekadašnje zgrade američke ambasade nakon mitinga Kosovo je Srbija 2008.

Uprkos stalnom insistiranju na rešavanju ta dva slučaja, domaće pravosuđe moglo bi da dobije dodatno vreme za to.

"Koje opravdanje ovog puta dolazi od premiera tesko je predvideti, ali mislim će se snaći, da će reći će da jos nemamo tužioca za ratne zločine, jer ta institucija ne funkcioniše dobro. Čim bude imenovan tužilac možemo da očekujemo, a da policija navodno ima dosta dokaza“, smatra Nataša Kandić.

Analitičari smatraju da otvorene bilateralne teme, iako opterećuju međusobne odnose dve zemlje, suštinski ne utiču na njihov dalji napredak.

Izvor: N1
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Analitičari: Srbija za SAD sve važniji partner

Izvor: N1 televizija, 16.Avg.2016

Poseta Džozefa Bajdena ponovo u žižu dovodi teme za koje su Sjedinjene Američke Države zainteresovane U Srbiji i regionu i zbog kojih je poseta na tako visokom nivou i organizovana...Izvor: N1

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.