ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE Naučnici detektovali Ajnštajnove gravitacione talase

Izvor: Blic, 11.Feb.2016, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ZAPANJUJUĆE OTKRIĆE Naučnici detektovali Ajnštajnove gravitacione talase

Naučnici su danas u Vašingtonu objavili zapanjujuće otkriće - da su otkriveni gravitacioni talasi, što je još jedan korak ka razumevanju gravitacije i svemira.

Naučnici su posmatrali "uvrtanje" prostora i vremena usled sudara dve crne rupe, udaljene više od milijardu svetlosnih godina od Zemlje.

Međunarodni tim naučnika tvrdi da ovo prvo detektovanje gravitacionih talasa otvara novu eru astronomije, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

- Detektovali smo >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << gravitacione talase - izjavio je na konferenciji za novinare u Vašingtonu Dejvid Rajc, direktor projekta koji je sproveo "Ligo Collaboration" .

Reč je o eksperimentu vrednom milijardu dolara, koji još od 2002. godine, uz pomoć lasera, traga za fenomenom gravitacionih talasa.

Postojanje gravitacionih talasa bilo je jedno od ključnih predviđanja u Opštoj teoriji relativiteta Alberta Ajnštajna, objavljenoj 1916. godine
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Naučnici tvrde - otkriveni Ajnštajnovi gravitacioni talasi

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Feb.2016

Naučnici su danas u Vašingtonu objavili zapanjujuće otkriće - da su otkriveni gravitacioni talasi, što je još jedan korak ka razumevanju gravitacije i svemira...Naučnici su posmatrali "uvrtanje" prostora i vremena usled sudara dve crne rupe, udaljene više od milijardu svetlosnih godina od Zemlje...Međunarodni...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Naučnici tvrde - otkriveni Ajnštajnovi gravitacioni talasi

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Feb.2016

Naučnici su u Vašingtonu objavili zapanjujuće otkriće - da su otkriveni gravitacioni talasi, što je još jedan korak ka razumevanju gravitacije i svemira...Naučnici su posmatrali "uvrtanje" prostora i vremena usled sudara dve crne rupe, udaljene više od milijardu svetlosnih godina od Zemlje...Međunarodni...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.