Vučić u SAD: Strane investicije najvažnije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Okt.2009, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić u SAD: Strane investicije najvažnije

VAŠINGTON - Najvažnije je da se privuku strane investicije u Srbiju, zbog teške ekonomske situacije u kojoj se nalazimo, bila je glavna poruka koju je zamenik predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić preneo u izlaganju u vašingtonskom Vudro Vilson centru na temu "Srpska spoljna politika i mogućnosti saradnje u regionu zapadnog Balkana".

Kako javlja Glas Amerike, Vučić je ocenio da je ekonomsko jačanje i pokazivanje želje za saradnjom >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u regionu moguće jedino ulaskom u Evropsku uniju (EU).

Prihvatanje evropskih vrednosti

"Pre svega, prihvatanje većeg dela evropskih vrednosti i istovremeno usaglašavanje naših zakonskih projekata sa onim što nose demokratski principi i politički i ekonomski napredak u EU", precizirao je Vučić.

Iako Srbija, prema njegovim rečima, ima tradicionalno dobre odnose sa Rusijom, ona mora da poboljša odnose i sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), kao jakom svetskom silom i najvećim potencijalnim investitorom.

"Ti odnosi moraju da budu daleko iskreniji i otvoreniji. Nije velika tajna da niti smo mi naročito popularni u Americi, niti je Amerika popularna u Srbiji, ali je u mnogo većem interesu srpskog naroda da mi te odnose unapredimo, nego što je to interes Amerikanaca i njihove države", smatra Vučić.

On je naglasio i da će sadašnja i bilo koja buduća vlada da se zalaže za teritorijalni integritet i suverenitet zemlje i da ga raduje što zapadni lideri time ne uslovljavaju integraciju Srbije u međunarodnu zajednicu.

"Za nas je takođe veoma važno to što su nam i ovde zvaničnici u Stejt departmentu saopštili da neće tražiti od Srbije priznanje nezavisnosti Kosova, ali da ne žele nikakve probleme u regionu", istakao je Vučić.

"Mi smo rekli da su svi siti problema u regionu", dodao je Vučić, "i da niko ne želi ni sukobe ni ratove, već da sve naše sporove rešavamo demokratskim putem".

Rešavanje sporova isključivo diplomatijom

Što se tiče odnosa sa susednim zemljama, konkretno Bosnom, Hrvatskom i Albanijom, Vučić je ukazao da oni trenutno nisu najbolji.

Međutim, s obzirom na to da je svima u interesu da se saradnja u potpunosti obnovi, Vučić je predvideo da će se to i dogoditi, ali samo za pregovaračkim stolom.

Prema izveštaju Glasa Amerike, Vučić je više puta naglasio da je njegova stranka, za koju je rekao da je ne samo najveća opoziciona, već i najveća stranka u zemlji, odlučna da isključivo diplomatskim i političkim sredstvima reši sve eventualne sporove sa drugim zemljama.

Vučić se u Vašingtonu po prvi put sastao sa zvaničnicima Stejt departmenta, kojima je predočio političku platformu njegove stranke.

"Više smo govorili o političkoj budućnosti, ali nikada se ne plašim da priznam ni ono što je bilo dobro i ono što nije bilo dobro u mojoj političkoj prošlosti", izjavio je Vučić.

"Nama je potrebno mnogo više ulaganja", ocenio je Vučić, "a za to nam je potrebna unutrašnja borba protiv korupcije, efikasnija, jasnija i brža borba protiv nasilja, ali i jasni politički potezi na međunarodnoj sceni".

Vučić se u Vašingtonu se susreo i sa predstavnicima lobističkih agencija i nevladinih organizacija.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić: Unaprediti odnose sa SAD

Izvor: RTS, 03.Okt.2009

Zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić, istakao je, u izlaganju u vašingtonskom Vudro Vilson centru, da je najvažnije da se strane investicije privuku u Srbiju. Vučić je naglasio da odnosi naše zemlje sa SAD moraju buti daleko iskreniji i otvoreniji...Najvažnije je da se privuku strane investicije...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.