Vučić sa Obaminom savetnicom

Izvor: Politika, 03.Jun.2015, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić sa Obaminom savetnicom

Vašington – Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Beloj kući sa savetnicom predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Suzan Rajs, a posle sastanka je poručio da Srbija može da računa na podršku Sjedinjenih Država. „Suzan Rajs je izrazila nedvosmislenu podršku otvaranju prvih poglavlja u pregovorima sa EU i verujem da će signal Vašingtona Evropskoj uniji biti – podrška Srbiji. A kad imate >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << podršku SAD onda je sve neuporedivo lakše i to je važno za nas”, rekao je Vučić za Radio-televiziju Srbije.

On je dodao da je sastanak sa Rajsovom, koja je treći čovek Bele kuće, bio dobar, koristan, odgovoran i da je ona navela da ima veoma visoko mišljenje o ekonomskim i političkim reformama koje sprovodi Srbija, kao i o očuvanju političke stabilnosti u Srbiji ali i u regionu.

Vučić je objasnio da je bilo predviđeno da se sastane u Beloj kući sa američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, ali da je on van Vašingtona, u Delaveru zbog velike porodične tragedije. Premijer je najavio da postoji mogućnost da delegacija Srbije ode u Delaver i izrazi saučešće Bajdenu.

Vučić je rekao da će danas razgovarati i sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Viktorijom Nuland, kao i da je u Vašingtonu trenutno i komesar EU za proširenje Johanes Han, sa kojim bi takođe trebalo da se sretne.

Premijer Srbije boravi u višednevnoj poseti SAD u okviru koje je u utorak razgovarao sa predstavnicima velikih američkih kompanija kao što su „Dženeral ilektrik”, „Microsoft”, „Friport” i druge.

Vučić će razgovarati i sa američkim zvaničnicima, a posetiće i Univerzitet Džons Hopkins, gde će imati izlaganje. Tanjug

------------------------------------------------------------

Ko je Suzan Rajs

Obamina lična prijateljica i bivša američka ambasadorka u UN Suzan Rajs došla je na mesto predsednikove savetnice za nacionalnu bezbednost u julu 2013. godine pošto je njen prethodnik Tom Donilon podneo ostavku na tu funkciju.

(Foto Tanjug)

Njenom postavljenju protivili su se pojedini republikanci, koji su iznosili negativne ocene na njen račun. Naime, Rajsova je u tamošnjoj javnosti ostala upamćena po tome što je posle napada na američki konzulat u Bengaziju u Libiji rekla da to nije bio organizovani nego spontani napad, ali se kasnije ispostavilo da to nije tačno. Taj gaf koštao ju je mesta državnog sekretara u drugom Obaminom mandatu. Naime, Obama je planirao je da je stavi na čelo Stejt departmenta, ali je odustao od te namere nakon pretnji republikanaca da će u donjem domu Kongresa, gde imaju većinu, blokirati njen izbor. Umesto nje, Obama je na tu funkciju postavio Džona Kerija.

Suzan Rajs je služila i u Klintonovoj administraciji, bila je u Savetu za nacionalnu bezbednost, radila je i kao direktor međunarodnih organizacija i mirovnih operacija i kao specijalni pomoćnik predsednika i viši direktor za afričke poslove. Prema pisanju američkog magazina „Forin polisi”, Rajsova je poznata po svojoj „abrazivnosti”, to jest vrlo oštrom pregovaračkom stilu. J. C.    
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.