Vesnik promena

Izvor: Danas, 13.Apr.2015, 07:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vesnik promena

Vest o istorijskom susretu predsednika Kube i SAD Raula Kastra i Baraka Obama u Panami na marginama Samita Amerika obišla je svet, označivši prekretnicu u odnosima Havane i Vašingtona. Kako se navodi, prvi razgovor predsednika dve države od 1956. prošao je bez tenzija. Iako su priznali da će i dalje biti nesuglasica, američki i kubanski lider najavili su "novu eru".

Raul Kastro je na čelo Kube stupio 2006, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << zamenivši svog starijeg brata Fidela, koji se povukao zbog zdravstvenog stanja. Prvih godinu i po dana je slovio za privremenog predsednika, da bi 2008. bio proglašen za zvaničnog lidera Kube. U februaru 2013. mu je počeo drugi petogodišnji mandat, koji će mu, kako je sam najavio, biti i poslednji.

Iako je godinama bio u senci starijeg brata, što mu, kako tvrde upućeni, nije smetalo, Raul je obavljao niz značajnih funkcija do stupanja na čelo države, uključujući funkciju lidera Komunističke partije i ministra odbrane. Kažu da je na početku svog političkog angažmana bio nacionalista i da je u svojim uverenjima bio ekstremniji od Fidela. Zajedno sa starijim bratom 1953. je organizovao napad na vojne barake Monkada, pokušavajući da sruši diktatorski režim Fulgensija Batiste. Nakon tog neuspelog napada braća Kastro su provela dve godine u zatvoru da bi potom otišli u Meksiko, gde su pripremali brod "Granma" za revolucionarnu ekspediciju na Kubu. Iskrcali su se 1956. Kažu da se Raul tokom tog perioda sprijateljio s Če Gevarom, koga je nakon toga upoznao s Fidelom. Gerila i braća Kastro su Batistu smenili 1959.

Raul je kao predsednik uveo male, ali značajne promene. Kubance je najviše obradovalo povećanje plata i penzija i ublažavanje restrikcija na upotrebu mobilnih telefona i kompjutera. Trudeći se da unapredi proizvodnju hrane, neiskorišćeno državno zemljište je dao privatnim posednicima. S druge strane, zamerali su mu da promene nastupaju veoma sporo.

Godine 2010. je pokrenuo dug proces preispitivanja strukture socijalizma, što je prema nekim ocenama, pokušaj približavanja kineskom modelu koji omogućava veću privatizaciju. U martu naredne godine je ocenio da će za potpunu promenu ekonomskog sistema biti potrebno najmanje pet godina.

Raul je rođen 1931. u Olginu. Školovao se u Santijagu, a onda i u Havani, gde se kao student pridružio komunistima. Godine 1959. je oženio Vilmu Espin, revolucionarku, koja je umrla 2007. Ima četvoro dece.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.