Venecuela ključa: Oglasila se vojska, šta sad?

Izvor: B92, 24.Jan.2019, 09:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Venecuela ključa: Oglasila se vojska, šta sad?

Karakas -- Vojska stala iza aktuelnog predsednika Venecuele. Maduro za nerede optužio SAD. Vašington priznao opozicionog lidera za predsednika. Na ulicama haos.

Prema najnovijim informacijama iz Venecuele u kojima su neredi zbog nepriznavanja Madura za predsednika, oglasila se i vojska i saopštila da je stala iza aktuelnog predsednika. To je saopštio ministar odbrane te zemlje Padrino Lopes.

"Vojnici ne priznaju predsednika koji nam je nametnut pod uticajem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranih interesa i samoproklamovano, nezakonito. Oružane snage brane Ustav i garantuju nacionalni suverenitet", napisao je Lopes na Tviteru.

Time je aludirao na Huana Gvaida, predsednika nacionalne Skupštine , jedinogh tela pod kontrolom opozicije, koji se proglasio privremenim predsednikom tokom antivladinih protesta organizovanih u sredu širom zemlje.

Gvaido je pak obećao amnestiju vojnicima koji pomognu u svrgavanju predsednika Madura, preneo je index.hr.

I Vrhovni sud nije stao uz opozicinonare već ih je upozorio da su kao nacionalna skupština prekršila ustav i da su skupštinske odluke nevažeće. Sud je takođe zatražio od tužioca da podigne optužnice protiv opozicionih zastupnika.

Sjedinjene Države priznale su Gvaida za privremenog predsjednika Venezuele, a za primjerom Washingtona povela se i Organizacija Američkih Država (OAS).

NIkolas Maduro je umeđuvremenu optužio SAD koje su prve priznale samoproglašenog predsednika, da stoje iza svega.

Venecuela prekida diplomatske odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama nakon što je administracija Donalda Trampa priznala opozicionog lidera Huana Guaida za privremenog predsednika, saopštio je sinoć Maduro.

On je američkim diplomatama dao rok od 72 sata da napuste Venecuelu, rekavši da SAD prave "ogromnu grešku" pokušavajući da nametnu predsednika Venecuele. On je takođe kritikovao druge zemlje poput Brazila, Argentine, Čilea koje su sledile primer Vašingtona, prenosi AP.

Maduro je pristalicama ispred predsedničke palate u Karakasu rekao da opozicija pokušava državni udar i pozvao vojsku da sačuva jedinstvo.

S druge strane, Stejt department saopštava da Maduro nema ovlašćenje da prekine diplomatske odnose sa SAD. "SAD ne priznaju Madurov režim (...) Stoga, SAD ne smatraju da bivši predsednik Maduro ima pravno ovlašćenje da prekine diplomatske odnose sa SAD ili da naše diplomate proglasi nepoženjim", navodi se u saopštenju.

Stoga, navodi se dalje, zvanični Vašington će nastaviti da održava veze s Venecuelom, ali preko Gvaida.

Gvaido je sa svoje strane pozvao sinoć sve zapadne ambasade da ne poštuju naloge predsednika Madura i ne povlače svoje diplomate, prenosi AP.

Za to vreme na ulicama gradova u venecueli održavaju se protesti u kojima se demonstranti sukobljavaju sa snagama reda.

U antivladinim protestima u gradu San Kristobal u sredu su poginule dve osobe, a povređeno je još petoro ljudi, saopštile su vlasti Venecuele.

Dvojica nastradalih demonstranata ubijena su iz vatrenog oružja, rekla je portparolka ministarstva zdravlja venecuelanske države Tahira.

U neredima tokom protekle nedelje poginula je najmanje još jedna osoba, prenosi AP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.