Vašingtonu uručen demarš

Izvor: B92, 23.Jun.2023, 08:36

Vašingtonu uručen demarš

Vašington -- Kineska vlada je uručila protest američkom ambasadoru u Kini zbog komentara predsednika Džoa Bajdena u kojima je predsednika Si Đinpinga nazvao diktatorom.

Nikolas Berns primio je diplomatsku notu nekoliko sati nakon Bajdenove izjave o Siju tokom donatorske konferencije u Kaliforniji, navodi Volstrit džornal, pozivajuci se na tri neimenovana američka zvaničnika.

Na prikupljanju sredstava u utorak, Bajden je rekao da Si nije znao za navodni kineski >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << špijunski balon koji je oboren u američkom vazdušnom prostoru u februaru, dodajuci: To je velika sramota za diktatore. Kada ne znaju šta se događa.

Portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning rekao je u sredu da su Bajdenovi izuzetno apsurdni komentari ozbiljno narušili političko dostojanstvo Kine i da predstavljaju političku provokaciju.

Međutim, američki zvaničnici koji su objavili vest o protestu Pekinga Bernsu primetili su da kineski državni mediji nisu objavili diplomatsku notu, poznatu kao demarš, kako bi se očuvala dobra atmosfera koju je stvorila poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena Kini.

Bajdenova izjava došla je dan nakon što se Blinken susreo sa Sijem u dugo očekivanoj poseti koja je imala za cilj da zaustavi silaznu putanju u odnosima izmedju SAD i Kine.

Američki predsednik je rekao da i dalje očekuje da ce se sastati sa Sijem u bliskoj buducnosti i pohvalio Blinkenovu posetu Pekingu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina i zvanično uputila protesnu notu američkom ambasadoru u Pekingu

Izvor: B92, 23.Jun.2023

Kineska vlada je uručila protest američkom ambasadoru u Kini zbog komentara predsednika Džoa Bajdena u kojima je predsednika Si Đinpinga nazvao "diktatorom"...Nikolas Berns primio je diplomatsku notu nekoliko sati nakon Bajdenove izjave o Siju tokom donatorske konferencije u Kaliforniji, navodi "Volstrit...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.