Vašington upozoren: Samo da znate, nećemo sedeti skrštenih ruku

Izvor: B92, 01.Avg.2022, 13:45

Vašington upozoren: Samo da znate, nećemo sedeti skrštenih ruku

Peking -- Kineska vojska "neće sedeti skrštenih ruku", ukoliko predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi poseti Tajvan,

Na to je danas upozorio portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Džao Liđan.

On je na redovnom brifingu kineskog Ministarstva spoljnih poslova rekao da bi poseta Pelosi Tajvanu, kao trećeg po rangu zvaničnika američke vlade, imala nečuvene političke posledice, prenosi Rojters.

Pelosi je stigla danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Singapur, čime je započela azijsku turneju, ali se dalje ne zna da li će otići i na Tajvan.

Kineski predsednik Si Đinping upozorio je američkog kolegu Džozefa Bajdena tokom telefonskog razgovora prošle nedelje da se ne meša u poslove Pekinga sa ovim ostrvom.

Peking vidi zvaničan američki kontakt sa Tajvanom kao ohrabrivanje da Tajpej dođe do nezavisnosti, ali američki lideri to negiraju.

Ukoliko poseti Tajvan, Pelosi bi bila najviši zvaničnik SAD u poseti Tajvanu još od 1997. godine, kada je tadašnji predsednik Predstavničkog doma Njut Dzingrič boravio na ostrvu.

Bajdenova administracija je pokušala da uveri Peking da nema razloga za svadju i da ukoliko bi i došlo do takve posete Pelosi, da to ne bi bio znak promene američke politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.