Vašington teši Kijev iluzijama

Izvor: Vostok.rs, 30.Apr.2014, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington teši Kijev iluzijama

30.04.2014. -

Potpuno odsustvo korupcije i energetske zavisnosti od Rusije. Idealno poštovanje demokratskih normi i sloboda. Poštena vlast i srećno društvo pravih evropljana, zahvalnih SAD za svaki trenutak svog života. Upravo takvu iluziju nastavljaju da usađuju Ukrajincima američki stratezi u nadi da će njihova zemlja odustati od ostataka samostalnosti u izboru istorijskog puta.

U praksi to će se pretvoriti u duboko razočaranje ukrajinskog naroda u umišljenu dobrotu >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << i nesebičnost ujka Sema, njegovu sposobnost da pomaže „za lepe oči“.

Svaka poseta velikog američkog činovnika Kijevu pretvara se u mnoštvo lepih obećanja i realne nevolje u porodicama običnih ukrajinskih građana. Posle posete glavnog grada Ukrajine šef Cije je doneo odluku o početku antiustavne operacije na istoku zemlje. Dolazak u Kijev potpredsednika Džozefa Bajdena označen je završetkom uskršnjeg primirja i obnovom aktivnih bojevih dejstava uz korišćenje armije protiv civilnog stanovništva. Žrtve se već broje na desetine.

Između ostalog, Bajden je istupio ne samo kao realni rukovodilac kijevske hunte, već i kao pravi pripovedač bajki. Tako posle lekcije o razvoju demokratije pročitane u Kijevu takozvanoj političkoj eliti, on je obećao Ukrajini energetsku nezavisnost od Rusije. U zaključku Bajden je višeznačno i nadahnuto uzviknuo: „zamislite kakva bi sada bila situacija kada biste mogli da kažete Rusiji da ona može da ostavi svoj gas sebi?“. Očgiledno ova pretpostavka je trebalo da proizvede na zahvalne slušaoce neobično jak efekat. A šta se desilo u realnosti: koliko je realan za ukrajinsku državu u raspadu energetski „raj“ bez Rusije? Sa tim pitanjem Glas Rusije se obratio direktoru Instituta za nacionalnu energetiku Sergeju Pravosudovu.

- To je utopija i u doglednoj budućnosti nema nikakve mogućnosti da se Ukrajina spase od gasne zavisnosti od Rusije. Rusiji bi možda i samoj bilo drago da Ukrajina manje od nje zavisi, zato što Kijev loše plaća gas. A sada uopšte ne plaća, dugovi se nagomilavaju. ali najveći problem je što preko Ukrajine ide tranzit gasa u Evropu i Rusija je primorana da snabdeva njime ukrajinsku dražvu, pošto u protivnom ona će početi da uzima gas iz transportne cevi.

Žalosna za Ukrajince paradoksalnost situacije je u tome da Kijevu, koji je uz pomoć revolucije odbio 15 milijardi ruskog kredita, SAD sada obećavaju nekakve desetine miliona dolara pomoći. Što je za veliku državu praktično jednako nuli. Još Vašington namerava da preda svojim štićenicima neke tehnologije smanjenja energetske zavisnosti od Rusije. Ozbiljni eksperti se na ove izjave samo osmehuju. Ipak Ukrajinci u njihovom trenutnom egzaltiranom stanju takve reči prihvataju kao nebesku ambroziju.

Čak je čudno zašto se Bajden za vreme aprilske posete Kijevu nije setio američkog gasa iz šrkiljaca. Još nedavno političari iz SAD su obećali da će bukvalno preplaviti njime Evropu, samo da prestane da kupuje plavo gorivo iz Rusije. O tome da Severna Amerika ne poseduje za to ni dovoljnu količinu sopstvenog gasa, ni proizvodne kapacitete, ni transport, delikatno se ćutalo.

Ekspert MGIMO Leonid Gusev je objasnio zašto američkom gasu za sada nema mesta u energetskom balansku Evrope, i razume se, Ukrajine.

- Sada se planira da se ojačaju isporuke gasa u EU iz vanevropskih izvora: Alžira i Maroka. Pored toga, Evropa dobija gas iz 6 izvora. Unutar EU to je Velika Britanija, Holandija, Norveška. Postoji Alžir i Rusija, kao i tečni gas iz Katara i drugih arapskih zemalja. Naš gas iznosi 27 procenata svih isporuka.

Drugim rečima pokušaji SAD da Ukrajini obećaju kule i gradove nije ništa drugo do banalni taktički korak, usmeren na njeno zadržavanje u domenu američke politike u pogledu Rusije. Na ove reči, između ostalog, obični stanovnici zemlje reaguju sa nadom. Jednostavno ništa im drugo ne preostaje. A ukrajinski političari shvataju svu neostvarivost sličnih planova, mada ne protivreče Džozefu Bajdenu i njegovim kolegama. Nije pristojno prekidati šefove i uz to može da izazove njihove nezadovoljstvo.

Ilija Harlamov,

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut

Izvor: Glas Rusije, foto: REUTERS//Valntyn Ogirenko    
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.