Vašington pozvao Teheran da ne lansira rakete u svemir

Izvor: Beta, 03.Jan.2019, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington pozvao Teheran da ne lansira rakete u svemir

Američke vlasti pozvale su danas Iran da odustane od lansiranja raketa u okviru svemirskog programa, ocenjujući da bi to bila provokacija."Iransko Ministarstvo odbrane saopštilo je da narednih meseci želi da lansira tri svemirske rakete. Takva akcija bi još jednom pokazala da Iran ne poštuje rezoluciju 2231 Saveta bezbednosti UN prema kojoj se Iran poziva da ne sprovodi aktivnosti s balističkim raketemama koje mogu da nose nuklearne bojeve glave", izjavio je šef američke diplomatije Majk Pompeo.Prema njegovim rečima, američke vlasti savetuju Iran da odustane od takvih "provokacija" i da prekine sve aktivnosti s balističkim raketama kako bi za zemlja izbegla ekonomsku i diplomatsku izolaciju.Zvaničnik iranskog Ministarstva odbrane Gašem Tagizadeh izjavio je krajem novembra da će Iran u svemir lansirati tri rakete-satelite.Pompeo je rekao da je tehnologija koja se koristi za takvo lansiranje ista kao i za ispaljivanje balističkih raketa, medju kojima su interkontinentalne rakete sposobne da pogode američku teritoriju.SAD su od Irana napravile svog najvećeg neprijatelja uvodeći ekonomske sankcije posle povlačenja iz nuklearnog sporazuma koji predsednik Donald Tramp smatra lošim.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Beta...






Povezane vesti

SAD: Iran da ne lansira rakete u svemir

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 03.Jan.2019

Američke vlasti pozvale su danas Iran da odustane od lansiranja raketa u okviru svemirskog programa, ocenjujući da bi to bila provokacija. "Iransko Ministarstvo odbrane saopštilo je da narednih meseci želi da lansira tri svemirske rakete. Takva akcija bi još jednom pokazala da Iran ne poštuje...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.