Vašington povukao akreditacije ruskih počasnih konzula

Izvor: RTS, 22.Jan.2016, 23:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington povukao akreditacije ruskih počasnih konzula

Vlasti SAD povukle su akreditacije za pet ruskih počasnih konzula u SAD kao odgovor za uznemiravanje američkih diplomata u Rusiji, saopštio je Stejt department.
Portparol Stejt departmenta Mark Toner navodi da su SAD spremne da preduzmu i druge odgovarajuće mere ako se dalje budu podrivale američke diplomatske i konzularne aktivnosti u Rusiji.

"Odluka je doneta kao odgovor na kontinuirano mešanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Rusije u naše diplomatske i konzularne aktivnosti, kao što je maltretiranje našeg osoblja i zatvaranje Američkog centra u Moskvi i 28 takvih centara širom te zemlje", rekao je Toner.
Dodao je da to neće uticati na zvanične diplomatske aktivnosti ruske ambasade, njenih konzulata i kulturnog centra u Vašingtonu.
Rusko Ministarstvo inostranih poslova izrazilo je nezadovoljstvo zbog odluke u Vašingtonu kojom se ukidaju akreditacije za pet američkih državljana, počasnih konzula, koji predstavljaju ruske interese u pet američkih saveznih država - Minesoti, Kaliforniji, Juti, Floridi i Portoriku.
Portparolka ruskog ministarstva Marija Zaharova je optužila američke bezbednosne službe za provokaciju predstavnika ruskih diplomatskih misija u SAD.
"Odluka protiv naših počasnih konzula predstavlja nastavak politike administracije Baraka Obame da ugrozi odnose s našom zemljom", rekla je Marija Zaharova.
Stejt department je naveo da zvanični diplomatski odnosi s Rusijom nisu ugroženi tom odlukom, koja je doneta posle iste odluke Moskve prema američkim diplomata.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

AMERIKA PRETI Spremni smo na dodatne mere ako se Moskva bude mešala u našu diplomatiju u Rusiji

Izvor: Blic, 22.Jan.2016

Vašington je spreman da preduzme dodatne mere ako se Moskva bude mešala u američku diplomatsku aktivnost u Rusiji, rekao je portparol američkog Stejt dipartmenta Mark Toner..."Spremni smo na dalje mere u slučaju dodatnih napora u cilju ometanja naših diplomatskih i konzularnih aktivnosti u Rusiji",...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.