Vašington opet izaziva Peking – vojni brodovi SAD u Tajvanskom moreuzu

Izvor: RTS, 25.Feb.2019, 19:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington opet izaziva Peking – vojni brodovi SAD u Tajvanskom moreuzu

Dva američka vojna broda prošla su kroz Tajvanski moreuz, što potvrđuje dalje povećanje američkog vojnog prisustva na tom strateški važnom plovnom putu, uprkos protivljenju Kine, ocenjuje AP.
"Prisustvo brodova u Tajvanskom moreuzu pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom indo-Pacifiku", navodi se u saopštenju Pacifičke flote SAD, prenosi Asošijejted pres.

Američka mornarica >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << saopštila je da je reč o razaraču "Stetem" i teretnom brodu sa municijom "Cezar Čavez".
AP smatra da se takvim postupkom rizikuje dalje povećanje tenzija u odnosima sa Kinom, ali da će sigurno naići na odobravanje Tajvana, koji ga može smatrati znakom podrške administracije Donalda Trampa u vreme sve većih nesuglasica između Tajpeja i Pekinga.
Peking je više puta pokazao svoje nazadovoljstvo prisustvom američkih ratnih brodova u Južnom kineskom moru gde je izgradio veštačka ostrva na grebenima, opremivši ih vojnim objektima.
Jedan od ozbiljnijih incidenata dogodio se oktobra prošle godine kada se kineski razarač opasno približio brodu američke mornarice, primoravši ga da manevriše kako se ne bi sudarili.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.