Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Nov.2017, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington odustao od odluke da zatvori palestinsko predstavništvo

Adminstracija predsednika SAD Donalda Trampa povukla je sinoć odluku o zatvaranju palestinske kancelarije u Vašingtonu, najavivši umesto toga da će nametnuti ograničenja koja će, kako se očekuje, biti ukinuta u roku od 90 dana.

Zvaničnici SAD su prošle nedelje rekli da misija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) ne može ostati otvorena jer su Palestinci prekršili odredbu zakona te zemlje kojom >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << se zahteva zatvaranje predstavništva ako oni pokušaju da pokrenu postupak protiv Izraelaca u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

To je dovelo da velikog jaza u odnosima SAD i Palestinaca koji su pretili da će prekinuti komunikaciju s Trampovom administracijom i tako omesti njegove napore da posreduje miru na Bliskom istoku pre nego što je to posredovanje zapravo i počelo.

SAD su najpre zatvaranje odgodile za nedelju dana, rekavši da razrađuju detalje, pre nego što su se kasno sinoć predomislile dok je u zemlji praznični vikend povodom Dana zahvalnosti.

Portparol Stejt departmenta Edgar Vaskez je rekao da su SAD savetovale PLO kancelariji da ograniči svoje aktivnosti na one koje se odnose na postizanje trajnog, sveobuhvatnog mira između Izraelaca i Palestinaca.

On je tvrdio da će ograničenja biti ukinuta nakon mesec i po ako SAD odluči da Izraelci i Palestinci vode ozbiljne mirovne pregovore.

U međuvremenu Bela kuća priprema sveobuhvatni mirovni plan da ga predstavi obema stranama u narednim mesecima. Te napore predvodi Trampov savetnik i zet Džared Kušner.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.