Vašington i Brisel nastaviće da pomažu

Izvor: Cafe.ba, 03.Dec.2015, 13:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington i Brisel nastaviće da pomažu

BiH treba da bude moderna, demokratska i prosperitetna zemlja, članica evropske porodice naroda, a SAD i EU će joj i dalje pomagati da ostvari taj cilj, poručili su američki ambasador u BiH Morin Kormak i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

Otvarajući konferenciju "Fokus na reforme: 2020 vizija za BiH", koja se danas održava na >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << Jahorini, Kormakova je poručila da političari u BiH treba da prevaziđu međusobne razmirice i uskostranačke interese i da se energičnije posvete sprovođenju socijalno-ekonomskih reformi, neophodnih za članstvo u EU.

"Izvršna vlast mora biti efikasnija i racionalnije trošiti javna sredstva. Reformska agenda je dobar put BiH ka EU", rekla je Kormakova i dodala da građani imaju ideje, ali da im treba pomoći da ih sprovedu.

Ona je navela da u BiH treba uknjižiti vojnu imovinu da bi bio aktiviran Nato program "Partnerstvo za mir" /MAP/ i otvorena vrata članstvu zemlje u Alijansi.

Kormakova je istakla da se mora cijeniti ono što je postignuto u Dejtonu prije 20 godina, podsjetivši na niz događaja u BiH i svijetu koji su bili posvećeni obilježavanju ovog jubileja.

Vigemark je svoje obraćanje započeo podsjećanjem na Dejton i prekid rata u BiH, navodeći da je sukob na Bliskom istoku danas dovoljno ozbiljna opomena i za Evropljane, uključujući i stanovnike zapadnog Balkana.

On je podsjetio na sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića, predsjednika Vlade Republike Srpske Željke Cvijanovići i premijera Federacije BiH Fadila Novalića sa predstavnicima Svjetske banke i MMF-a u vezi sa donošenjem Reformske agende za BiH, ističući da je to važan korak.

"To je bio novi proces, novi pristup, koji je EU usaglasila sa BiH i zato je to važan korak naprijed. Put naprijed uvijek je pun velikih prepreka. Uprkos tome, odredište je veoma jasno, kao i opredijeljenost EU i većine građana u BiH da se zajednički napreduje ka konačnom članstvu u Uniji", rekao je Vigemark.

On kaže da na tom putu ne treba zanemariti ustavna pitanja poput sprovođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu u predmetu "Sejdić - Finci", čime će biti uklonjena diskriminacija i ističe da bez toga BiH ne može biti primljena u EU.

Šef Delegacije EU u BiH najavio je da će Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između EU i BiH uskoro početi da djeluje, te dodao da očekuje uspostavljanje efikasnog mehanizma koordinacije.

"Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju nije samo međunarodni ugovor, nego i put ka usvajanju evropskih standarda i stvaranje bolje poslovne klime i uslova za život građana. Previše je političkih previranja u BiH, koja mora prilagoditi svoju trgovinu EU, mada mi nije jasno zašto to tako sporo ide", rekao je Vigemark.

On je dodao da je Reformska agenda usaglašena kao zajednički dokument vlasti na nivou BiH i entiteta i na tu činjenicu EU gleda kao na solidan napredak.

"Sada je važno održati taj polet, a za to su odgovorni domaći političari, koji treba da imaju viziju i da preuzmu odgovornost za rizike. Obnovljena polemika o ustavnim pitanjima u BiH sadrži relevantna pitanja, ali sada treba dati jači zamah socijalno-ekonomskim reformama koje će ubrzati evropski put BiH", smatra Vigemark.

Izvršni direktor Američko-bosanske fondacije Mak Kamenica naglasio je da ova fondacija želi da bude dio nove priče u BiH, u duhu preduzetništva i vladavini prava, kao i promocije kulturnih vrijednosti svih naroda u BiH.

On smatra da treba "prave ljude postaviti na prava mjesta" i krenuti u borbu protiv korupcije i efikasnije sprovođenje socijalno-ekonomskih reformi koje će ubrzati put BiH ka EU.

Nakon uvodnih obraćanja uslijedile su diskusije u panelima "Potrebne reforme i evroatlantski put", "Budućnost reformskog procesa" i "Korupcija i pravosudni sektor", a nakon rezimea ovog skupa završnu riječ daće zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD Hojt Ji.

Centar za transatlantske odnose pri Univerzitetu DŽons Hopkins i Američko-bosanska fondacija u saradnji sa Ambasadom SAD u BiH organizovali su danas na Jahorini konferenciju "Fokus na reforme: 2020 vizija za BiH", koja je posvećena socijalno-ekonomskim reformama, njihovom provođenju, te najboljim načinima za napredak, uz razgovor i pružanje jasne vizije za mogućnosti stvaranja efikasne i funkcionalnije BiH za dobrobit svih građana.

Učesnici konferencije su predstavnici parlamenata i ministarstava u BiH i entitetima, predstavnici pravosuđa, političkih stranaka, privrednih komora, kompanija, malih i srednjih preduzeća, univerziteta, udruženja građana i nevladinih organizacija.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.