Vašington fingira; Itekako ih se tiče

Izvor: B92, 26.Jun.2023, 12:12

Vašington "fingira"; Itekako ih se tiče

Iako su zapadne zemlje poručile da je pobuna Vagnera unutrašnja stvar Rusije, ta situacija itekako je zabrinula zapadne obaveštajne službe i diplomatiju.

U Americi se tako već uveliko razmatra šta bi službeni Vašington trebalo da preduzme jer su pripadnici Vagnera, osim u Ukrajini, bili prisutni i u još nekim svetskim kriznim žarištima.

Od Sirije i Sudana do Venecuele. Takođe, Wagner je "produžena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ruka" ruske spoljne politike i u Maliju, Sudanu, Srednjeafričkoj Republici, što Moskvi olakšava ublažavanje posledica sankcija.

"Budući da Kina takođe prodire u Afriku, ovo je prilika koju SAD ne bi trebalo da propuste", piše analitičar Kolin P. Klark za Politiko.

"Ako se Vagner povuče iz tih zemalja, kao što mnogi sada očekuju, Putin i njegov najuži krug bi mogli da pokušaju da rasporede drugu privatnu vojnu kompaniju umesto Vagnera. Ali to bi verovatno potrajalo. U međuvremenu, zaostatak će teroristima i drugim pobunjenicima ponuditi priliku da krenu u ofanzivu, što će dovesti do dalje nestabilnosti. Čak i ako se SAD radije odmaknu od protivterorizma i usmere prema takmišenju s velikim silama, ne mogu da si dopuste da situacija u pobrojanim područjima postane manje stabilna i opasnija jer povlačenje Vagnera omogućava Islamskoj državi i podružnicama Al-Kaide da pojačaju sopstvene aktivnosti", tvrdi Klark.

"Ako SAD ne zakorači u to područje, drugi 'igrači' će to sigurno učiniti", uveren je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington,   Rat u Ukrajini

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.