Vašington dobija Muzej Biblije

Izvor: Prva.rs, 21.Avg.2015, 10:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington dobija Muzej Biblije

Sporazum muzeja i Izraelskog tela za antikvitete objavljen juče navodi da će deo predmeta iskopanih u Izraelu biti dugoročno izložen na najvišoj galeriji novog muzeja. Muzej od osam spratova, vredan 400 miliona dolara, biće otvoren u centru Vašingtona 2017.
Još nije precizno određeno koji predmeti će biti izloženi u Vašingtonu, kažu zvaničnici >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << ali dodaju da će biti u vezi sa Biblijom. Prema planovima, muzej će imati i stalnu postavku i rotirajuće specijalne izložbe. Izraelsko telo za antikvitete je 1993. u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu izložilo Svitke Mrtvog mora.
Stručnjaci i kustosi izraelske organizacije pisaće prateći tekst za izložbe na osnovu svojih istraživanja a muzej će dizajnirati izložbe, rekao je Džejkob Fiš, izvršni direktor njujorškog udruženja Prijatelji Izraelskog tela za antikvitete. "Mi delimo jednu misiju a to je da ispričamo priču zasnovanu na arheološkom materijalu", rekao je on. "Mi smo veoma naučno potkovani".
Izraelska organizacija ima dugogodišnji sporazum sa muzejom Metropoliten u Njujorku o izlaganju oko 30 predmeta ali će u Muzeju Biblije biti izloženo stotine pa čak i hiljade predmeta od oko dva miliona izraelskih artefakata.
"Imamo mnogo izložbi koje putuju svetom. Imamo dugogodišnju saradnju sa Metom, ali nemamo galeriju gde možemo da izložimo materijal dugi niz godina", kaže Fiš.
Muzej Biblije već sadrži kolekciju od oko 40.000 predmeta koja je vlasništvo osnivača, predsednika Hobi Lobija, Stiva Grina. Grinova kolekcija uključuje retke biblijske tekstove i predmete koji potiču iz doba Avrama, svitke Tore i retke štampane Biblije.
"Kada smo se odlučili da izgradimo najbolji novi muzej na svetu znali smo da će biti još bolji ako uružimo snage sa nekim od najboljih kolekcija", rekao je predsednik muzeja Keri Samers najavljujući sporazum sa Izraelom.
Izvor: Tanjug

Nastavak na Prva.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.