Vašington besan; Prekidamo

Izvor: B92, 27.Jun.2023, 11:36

Vašington besan; Prekidamo

SAD najavile da će prekinuti podršku naučnom i tehnološkom istraživanju sa Izraelom.

Kako se navodi, Sjedinjene Američke Države nameravaju da prekinuti podršku naučnom i tehnološkom istraživanju u izraelskim institucijama na Zapadnoj obali, istočnom Jerusalimu i Golanskoj visoravni vraćajući se na dugogodišnju politiku koja je izmenjena dok je američki predsednik bio Donald Tramp.

U novim odrednicama za vladine agencije SAD se navodi da takva saradnja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << s Izraelom u geografskim područjima koja su došla pod upravu Izraela posle 1967. nije u skladu s američkom spoljnom politikom, rekao je sinoć portparol Stejt departmenta Metju Miler.

On je naglasio da SAD visoko vrednuju naučnu i tehnološku saradnju s Izraelom, a da je ograničenje na finansiranje na Zapadnoj obali odraz decenijske pozicije SAD, preneli su izraelski mediji.

Odluka će se pre svega odnositi na Univerzitet Arijel, veliku akademsku instituciju osnovanu 1982. godine u tada novom jevrejskom naselju na okupiranoj Zapadnoj obali.

Izraelski javni servis Kan je objavio u nedelju pre te najave da su SAD obavestile Izrael o svojoj odluci.

Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen je izrazio protest, jer kako je rekao, smatra da je odluka pogrešna.

Politika SAD prema institucijama na okupiranim teritorijama je nakratko izmenjena za vreme Trampovog mandata.

Članovi rivalske Republikanske stranke su kritikovali odluku administracije SAD.

Takozvana Zelena demarkaciona linija između Izraela i njegovih suseda uspostavljena je na osnovu Sporazuma o primirju 1949. godine.

U ratu 1967. godine Izrael je osvojio Golansku visoravan od Sirije, istočni Jerusalim i Zapadnu obalu od Jordana i pojas Gaze od Egipta.

Kasnije su Golan i istočni Jerusalim anektirani, što međunarodna zajednica nije priznala, a Izrael se povukao iz pojasa Gaze.

Trampova administracija je priznala aneksiju Golana, preselila ambasadu SAD iz Tel Aviva u Jerusalim i preduzela akciju za normalizaciju statusa jevrejskih naselja na Zapadnoj obali uključujući dozvolu da proizvodi sa te teritorije budu označeni kao da su proizvedeni u Izraelu.

Jevrejska država je i ranije potpisivala sporazume o saradnji koji isključuju entitete van Zelene linije.

Evropska unija zauzima sličnu poziciju godinama i ne finansira projekte van granica Izraela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.