Vašington: Čini se da se Rusi povlače

Izvor: B92, 15.Mar.2016, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vašington: Čini se da se Rusi povlače

Vašington -- Bela kuća je saopštila kako se čini da Rusija ispunjava svoju najavu da će se povuči iz Sirije, ali i da je prerano da se izvuku definitivni zaključci.

"Očito je to potez koji ćemo pratiti. Prve indikacije su da Rusi ispunjavaju svoju najavu, ali je u ovom trenutku još prerano da se zaključi kakav će uticaj to imati na širu situaciju", >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je portparol Bele kuće DŽoš Ernest, a preneo je Rojters.

On je dodao da Rusija nije unapred direktno obavestila SAD o svojoj odluci da napusti Siriju i da ne može da spekuliše o motivima iza te odluke.

Zvanična Moskva je u ponedeljak neočekivano objavila da je počela da povlači snage iz Sirije, koje su, prema oceni Rojtersa, pomogle da se situacija u petogodišnjem ratu u toj zemlji okrenu u korist predsednika Sirije Bašara Asada.

"Ako nastave da ispunjavaju svoju najavu, to će imati pozitivan ishod", rekao je Ernest.

Portparol Bele kuće je ponovio stav zvaničnog Vašingtona da su agresivni vojni potezi Rusije u regionu ugrozili mirovne pregovore koji imaju za cilj postizanje političkog rešenja u Siriji.

Ernest je ponovio ranije komentare američkih zvaničnika da će povlačenje Rusije podstaći pregovore u Ženevi između predstavnika sirijskih vlasti i opozicije.

"Vidimo da je došlo do napretka na području diplomatije i to smatramo ohrabrujućim. Fokusirani smo na pokušaj unapređenja tih pregovora", rekao je Ernest.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Bela kuća: Naznake da se Rusija povlači iz Sirije

Izvor: NoviMagazin.rs, 15.Mar.2016

Bela kuća je danas saopštila kako se čini da Rusija ispunjava svoju najavu da će se povuči iz Sirije, ali i da je prerano da se izvuku definitivni zaključci..."Očito je to potez koji ćemo pratiti. Prve indikacije su da Rusi ispunjavaju svoju najavu, ali je u ovom trenutku još prerano da se zaključi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.