VREME OTOPLJAVANJA! Vrlo brzo da BUDU odmrznuti... EVO šta je Bajden rekao o budućnosti odnosa Kine i SAD

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Maj.2023, 07:13

VREME OTOPLJAVANJA! "Vrlo brzo da BUDU odmrznuti..." EVO šta je Bajden rekao o budućnosti odnosa Kine i SAD

Koji su to planovi Vašingtona?

Predsednik SAD Džozef Bajden izjavio je danas da bi odnosi između Vašingtona i Pekinga trebalo da "vrlo brzo budu odmrznuti".

Bajden je rekao da su se odnosi pogoršali u mesecima posle razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na samitu G20 na indonežanskom ostrvu Bali u novembru prošle godine.

Odluka Vašingtona da obori kineski balon koji smatra špijunskim i koji je leteo iznad SAD u februaru, izazvala je >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << diplomatski sukob između dve sile.

Poseta američkog državnog sekretara Entonija Blinkena (Anthony) Pekingu, koja je najavljena kao prilika za poboljšanje odnosa, otkazana je posle incidenta sa balonom.

Bajden je danas novinarima u Hirošimi, gde je bio samit lidera G7, rekao da bi Vašington i Peking trebalo da imaju otvorenu telefonsku liniji.

- O tome smo kineski predsednik i ja razgovarali na sastanku u Indoneziji i tada smo se dogovorili da to uradimo. Zatim se desio taj glupi balon koji je oboren, i onda se promenio smisao dijaloga. Verujem da će uskoro biti početak otopljavanja odnosa - rekao je Bajden.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.