VAŠINGTON ZAPRETIO MOSKVI: Hoće da uplove u vode Krima, otvoreno priželjkuju nove tenzije

Izvor: SrbijaDanas.com, 03.Avg.2021, 00:31

VAŠINGTON ZAPRETIO MOSKVI: Hoće da uplove u vode Krima, otvoreno priželjkuju nove tenzije

Nije im to bilo dovoljno, nego su se ostrmlili i na Peking

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Džordž Kent izjavio je da su SAD decenijama radile to što je uradio kontroverzni britanski razarač "Defender" koji je ušao u teritorijalne vode Krima.

- Možemo se prisetiti epizode ​​iz 1988. godine kada je američki brod izazvao tenziju sa brodovima tadašnje sovjetske flote. I kasnije su američki brodovi preduzimali >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << nešto slično britanskom - rekao je Kent u intervjuu za časopis "Novo vreme".

Takođe je optužio Kinu za kršenje prava ostrva koja pripadaju Filipinima. Prema njegovim rečima, Peking ometa slobodu plovidbe Južnim kineskim morem, a Vašington namerava da se bori protiv toga.

- Sjedinjene Američke Države će na isti način i na Crnom moru nastaviti da štite pravo na slobodnu plovidbu. Mi smo jedna od zemalja koja stalno podseća svet da je Krim ukrajinski - zaključio je američki političar.

Oružane snage zemalja NATO -a krajem juna izvele su nekoliko provokacija kod obale Krima. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo ranije da je 23. juna britanski razarač "Defender" prešao granicu zemlje u blizini rta Fiolent na Krimu.

Ruski granični brod je ispalio hice upozorenja, a avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja broda. Britansko Ministarstvo odbrane i vladin kabinet tvrde da nije pucano na razarač i da se on nije nalazio u ruskim teritorijalnim vodama. Međutim, novinar koji se nalazio na britanskom brodu potvrdio je da je brod namerno ušao u ruske teritorijalne vode.

Rusija je odlučno reagovala. Iz Moskve su poručili da London mora da bude svestan posledica svojih postupaka, svaka provokacija u blizini ruskih granica podrazumevaće oštar i adekvatan odgovor.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.