VAŠINGTON SRBIJU SMATRA PARTNEROM Prištinska političarka održala lekciju Kurtiju i Albancima

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Jun.2021, 10:58

"VAŠINGTON SRBIJU SMATRA PARTNEROM" Prištinska političarka održala lekciju Kurtiju i Albancima

Vljora Čitaku govorila o odnosu SAD prema Srbiji

Bivša predstavnica Prištine u SAD Vljora Čitaku izjavila je danas da je važna činjenica to što SAD smatraju Beograd partnerom.

- U Vašingtonu se na Srbiju gleda kao na partnera. Čak i ova administracija, i ona ranije, čak i sa (Barakom) Obamom. Normalizacija odnosa Vašingtona i Beograda počela je sa Obaminom administracijom, posetom tadašnjeg potpredsednika (Džoa) Bajdena Beogradu - rekla je Čitaku >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << na TV Kljan Kosova.

Ona je dodala i da u mnogim zemljama EU postoji mišljenje da je Srbija dovoljno kažnjena bombardovanjem 1999.

- Ja sam razgovarala sa njima i mnogi od njih su mi rekli ''mi smo bombardovali Srbiju'' - zaključila je Čitakuova.

Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, ona je kazala da ono što Vašington i Brisel vide kao završetak dijaloga nije isto, prenosi portal Reporteri.

- Ono što je konačno za Vašington nije i za Brisel. Vašington zahteva uzajamno priznanje, a Brisel kao rešenje vidi privremeni sporazum. Da li ste ikada iz Brisela čuli da bi uzajamno priznanje trebalo da bude cilj dijaloga - rekla je Vljora Čitaku.

Ona je premijeru privremenih institucija Aljbinu Kurtiju poručila da umesto što javno raspravlja sa Vašingtonom treba da insistira da Bajdenova administracija imenuje novoh izaslanika za dijalog.

- Kurti kaže da dijalog nije prioritet. To je pogrešno. Kurti je dobio puni mandat i mora da iskoristi njegovu moć - rekla je Čitaku.

Govoreći o inicijativi mini - šengen Čitaku kaže da to nije projekat bivšeg specijalnog izaslanika Donalda Trampa za dijalog Ričarda Grenela, već pojedinih predstavnika američke Demokratske stranke.

- Prvo i najvažnije je da postoji kontinuitet politike SAD prema Kosovu, Srbiji i dijalogu. Projekat mini Šengen, koji su kategorički odbacili svi na KiM, kreirali su predstavnici demokrata koji sada sede u Bajdenovoj administraciji. To nije Grenelov projekat. I demokrate i republikanci smatraju da je najbolji način da se otključa dijalog da se više priča o ekonomskoj saradnji - rekla je Vljora Čitaku.

Ona kaže i da bi bila ozbiljna politička greška da se Vašingtonski sporazum ne implementira, jer se njime Kosovo obavezalo i ne može da ga zanemari.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.