Uvalić: Poljoprivreda šansa Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2011, 11:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uvalić: Poljoprivreda šansa Srbije

VAŠINGTON -

U vreme globalne oskudice stranih investicija, Srbija se mora osloniti na svoje resurse, ocenila je u izjavi Tanjugu Milica Uvalić, profesor ekonomije na univerzitetu u Peruđi, i istakla da je sada pravi trenutak da se precizira razvojna politika.

Uvalićeva, koja je u Vudro Vilson centru u Vašingtonu predstavila svoju knjigu "Tranzicija Srbije: Ka boljoj budućnosti" , podsetila je na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << velika očekivanja posle 2000. godine, kad se smatralo da će posle političkih promena stranci pohrliti da ulažu u Srbiju.

Odakle investicije?

Nije dovoljna samo politička reforma da bi stigle investicije. To je potrebno, ali nije dovoljno, istakla je ona i ukazala da se sada teško mogu očekivati strana ulaganja, pošto su procene takve da su investicije globalno pale za 40-50 odsto.

Uvalićeva se složila sa zaključkom studije o postkriznom modelu ekonomskog rasta Srbije do 2020. godine, koja predviđa rast zasnovan na investicijama, ali je postavila pitanje odakle će te investicije doći.

Knjiga uskoro treba da se pojavi i u srpskom prevodu. Kao motivaciju za pisanje, ona je navela mogućnost da bolje sagleda ono šta se desilo u Srbiji od 1989. do 2009. sa aspekta nekog ko je to posmatrao spolja, ali i bio u zemlji, i nekog ko može njene probleme da razume bolje od stranaca.

Uvalićeva već 30 godina živi u Italiji.

Govoreći o poljoprivredi, ona je ukazala da je to jedini sektor gde Srbija ima suficit u razmeni sa Evropskom unijom, i pored i dalje visokih carinskih dažbina za neke proizvode i primetila da je naša hrana još uvek jako ukusna.

"To nije subjektivno mišljenje. Italija je zemlja paradajza, ali verujte, naš paradajz je bolji", rekla je Uvalićeva i dodala da je poljoprivreda komparativna prednost koju Srbija mora da iskoristi.

Podsećajući da je Srbija prošle godine ipak zabeležila pozitivnu stopu rasta, Uvalićeva je, kao jednu od prednosti Srbije u vreme globalne krize, navela fleksibilan kurs dinara, koji bi sada trebalo da je na relativno ravnotežnom nivou i koji je olakšao izvoz.

Ona je, međutim, podsetila da je 2000. godine Srbija imala mnogo gore uslove za reforme koje zahteva tranzicija, nego druge istočne zemlje 1989. godine, jer je nasledila uslove iz devedesetih.

Nešto nije valjalo sa privatizacijom

Ukazala je, takođe, da je tempo privatizacije u poslednjoj deceniji prošlog veka, sa 10 na 40 odsto učešća u bruto domaćem proizvodu, bio brži nego u prvoj deceniji ovog, kada je dostigla 60 odsto.

To pokazuje da nešto nije valjalo sa privatizacijom, a pare dobijene od privatizacije nisu uložene u restrukturisanje privrede, već su otišle u političke svrhe, rekla je Uvalićeva.

Ona je primetila i nepovoljnu strukturu dosadašnjih stranih investicija, od kojih su dve trećine otišle u sektor usluga, a ne u proizvodnju.

Uvalić smatra da bi Srbija hitno trebalo da se pozabavi jačanjem institucija, većim ulaganjima u infrastrukturu i restrukturiranjem gubitaša.

Ona je, takođe, sa zadovoljstvom primetila da se sada ponovo aktuelizuje socijalni dijalog sindikata, preduzeća i države, započet u vreme premijera Zorana Đinđića.

Kao domaće resurse, Uvalićeva ističe nauku, obrazovanje i poljoprivredu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.