Unapređen i očvrsnut savez sa SAD

Izvor: B92, 02.Maj.2023, 10:30

"Unapređen i očvrsnut savez sa SAD"

Predsednik Južne Koreje Jun Suk Jol izjavio je danas da je unapređen i očvrsnut savez sa zvaničnim Vašingtonom.

Južnokorejski predsednik je, podnoseći izveštaj svom kabinetu o poseti Sjedinjenim Američki Dražavama, rekao da su se one obavezale da će omogućiti Južnoj Koreji "veći uvid u američko nuklearno planiranje i doktrinu u slučaju rata sa Severnom Korejom", prenosi Rojters.

Jun je prošle nedelje u Vašingtonu razgovarao sa predsednikom SAD Džozefom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bajdenom u trenutku kada u Južnoj Koreji raste zabrinutost zbog brzog razvoja nuklearnih i raketnih sposobnosti Severne Koreje i kada su sve izraženije sumnje da SAD ne bi rizikovale svoju bezbednost kako bi pomogle azijskom savezniku.

U Južnoj Koreji ima sve više apela da se započne razvoj sopstvenih nukleranih kapaciteta, čak i od visoko rangiranih članova Junove političke partije, ali SAD se tome protive, uveravajući Južnu Koreju da je zaštićena američkim "nuklearnim kišobranom".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.