Ukrajini je vreme da prekine da vuče SAD za rukav

Izvor: Vostok.rs, 04.Apr.2014, 16:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajini je vreme da prekine da vuče SAD za rukav

04.04.2014. -

SAD su poslale u Ukrajinu partiju suvih vojnih obroka. To se desilo posle posete ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka Vašingtonu. Jacenjuk je istina zamolio za municiju i uređaje za noćno osmatranje, ali Amerikanci su izjavili da ne razmatraju ideju „smrtonosne pomoći“.

To više nije prvi slučaj kada je Kijev primoran da se zadovolji malim. Vlada SAD je odobrila Ukrajini kredit od milijardu dolara. Pri tome ranije je ukrajinsko Ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << finansija izjavilo da je zemlji potrebno 35 milijardi.

Prema planu ukrajinskog Ministarstva finansija, međunarodnim partnerima u liku EU, SAD, MMF, drugih zemalja i međunarodnih finansijskih organizacija, dobro bi bilo da organizuju donatorsku konferenciju za rešavanje pitanja izdvajanja novca Ukrajini. Prvog aprila ministri inostranih poslova NATO zemalja priredili su u Briselu dvodnevni sastanak kako bi razmotrili puteve pružanja pomoći Kijevu. Ipak povodom podrške Ukrajini već postoje realni predlozi, ali ukrajinski političari ih ne razmatraju, komentariše direktor Instituta za streteške ocene, profesor Moskovskog državnog instituta međunarodnih odnosa Sergej Oznobiščev.

- Najjeftiniji i najoptimalniji način za osiguranje bezbednosti su dogovori sa Rusijom, nalaženje kompromisa o onim uslovima koje nudi i Rusija i SAD. I mi sve govorimo na nivou OEBS-a i drugih organizacija o formiranju grupe za podršku Ukrajine. To treba koristiti, a ne okretati leđa tim istrumentima i tražiti vojnu podršku NATO-a, koja u potrebnom obimu sve jedno ne može da bude pružena.

Ukrajinskom premijeru Arseniju Jacenjuku više puta su prvo aludirali, pa i otvoreno govorili o tome da na realnu pomoć Zapada ne treba računati. Ali on odbija da sluša note nesigurnosti u izjavama evropskih političara i odbijanja Amerikanaca i očigledno ne shvata razloge, smatra direktor analitičkog departmana Investicione grupe Nord-Kapital Vladimir Rožankovski.

- U Americi sada deluje sekvestiranje budžeta. I jedan od pravaca koji su najviše postradali je Pentagon, kako u pogledu izdvajanja za vojne konflikte u svetu, tako i u pogledu naoružanja. Ovaj moment ukrajinsko rukovodstvo treba da shvati. Drugi momenat je da posle složene zime, koja, kao što vidimo, traje, nivo opterećenja američkih rafinerija se nalazi na istorijskom maksimumu. I SAD treba sada dostojno da završe svoju grejnu sezonu. Zato američko Ministarstvo energetike jednostavno fizički ne može da pruži ogorman obim goriva koji je potreban armijskim brodovima za prevladavanje velikih rastojanja.

Sredinom marta ukrajinska vlada je zamolila Pentagon da pruži oružje i municiju, opremu za vezu, gorivo za vazduhoplovstvo, uređaje noćnog izviđanja. Ali za sada umesto municije Ukrajinci su dobili od SAD samo suvi dnevni obrok po 1250 kalorija. Po nekim podacima, partija iznosi 330 hiljada kompleta spremnih za konzumiranje. Ako ukrajinski vojnici budu štedljivo trošili američki dobro, svako će moći da rstegne svoj obrok skoro na tri dana. Ali Kijev neće očajavati. I nastaviće da sa nadom gleda preko okeana. A za sve ove prazno provedene sate mogli bi da se reše drugi, nasušni problemi, ističe Vladimir Rožankovski.

- To vreme moglo je da bude potrošeno na pravilnije stvari, na primer na obnovu stabilnosti, na razoružanje Desnog sektora. Jednom reči, na korisnije ciljeve nego što je to da se stalno vuku SAD za rukav i čak posle odbijanja ponovo da se traži ono što je nemoguće iz mnogih razloga.

Pre nekoliko meseci Ministarstvo finansija Ukrajine je izračunalo da za modernizaciju i sprovođenje reformi u zemlji, kao i za realizaciju Sporazuma o asocijaciji sa EU biće potrebno 35 milijardi dolara. U odgovor na to sa Zapada se za sada samo čuju obežanja po pomoći. Vlada SAD je usvojila zakon o državnim garancijama za kredite Ukrajini u visini od milijardu dolara. I za sada je samo u planu izdvajanje dodatnih sredtava za jačanje građanskog društva i proširenje saradnje u oblasti bezbednosti.

Kira Kalinina,

Čitajte više na Ukrajina iz minuta u minut


Izvor: Glas Rusije    
Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.