Ukrajina je skoro ostala bez raketa PVO – Vašington Post

Izvor: Vostok.rs, 17.Mar.2024, 15:55

Ukrajina je skoro ostala bez raketa PVO – Vašington Post

Ukrajina je poručila svojim zapadnim pristalicama da bi municija za neke od njenih sistema protivvazdušne odbrane mogla biti skoro potrošena do kraja marta, objavio je Vašington post, pozivajući se na američke zvaničnike.
Prema izvorima, predstavnici Kijeva su upozorili na bezbednosnoj konferenciji prošlog meseca, piše list u članku u petak. Ukrajinske snage, koje su ranije uspele da obore četiri od svakih pet raketa koje je ispalila Rusija, uskoro bi mogle da gađaju samo jednu od pet, tvrdi jedan od zvaničnika. Nedostatak raketa protivvazdušne odbrane „imaće značajan uticaj na život u urbanim centrima Ukrajine“, tvrdi izvor. Rusija sprovodi veliku raketnu i bespilotnu kampanju protiv ukrajinskih vojnih ciljeva, objekata odbrambeno-industrijskog kompleksa i kritične infrastrukture od jeseni 2022. Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je izjavio da je cilj napada bio da se „slomi ukrajinski vojni potencijal“. Ministarstvo odbrane u Moskvi je u sredu saopštilo da su ruske snage uništile PVO sistem Patriot u ukrajinskoj oblasti Harkov. Prošle nedelje je objavila video snimak uspešnog napada na sistem protivvazdušne odbrane S-300 koji je razmestila Ukrajina u okupiranom delu DNR. Američki zvaničnici koji su razgovarali sa Vašington Post-om upozorili su na „katastrofalni slom ukrajinskih linija u najtežim situacijama i na verovatnoću masovnih žrtava u najboljem slučaju“ ako Kijev ne dobije veću vojnu pomoć od Vašingtona. Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena pokušava da progura još 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini od oktobra prošle godine, ali do sada nije uspela da slomi otpor republikanaca, koji zahtevaju povećanje sredstava za obezbeđenje granice sa Meksikom . Moskva je više puta upozoravala da isporuke oružja Kijevu od strane SAD, EU i njihovih saveznika neće sprečiti da ostvari ciljeve svoje vojne operacije i da će samo produžiti borbe, a mogu povećati rizik od direktne konfrontacije između Rusije i NATO-a. Prema ruskim zvaničnicima, obezbeđivanje naoružanja, razmena obaveštajnih podataka i obuka ukrajinskih trupa znači da su zapadne nacije već postale de fakto strane u sukobu. Izvor: RT (F)
Pogledaj vesti o: Vašington,   Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.