Udati za moć: Kako su Trampov, Erdoganov i zet najvećeg turskog tajkuna izgladili odnose između Vašingtona i Ankare

Izvor: 011vodič.com, 12.Nov.2019, 17:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udati za moć: Kako su Trampov, Erdoganov i zet najvećeg turskog tajkuna izgladili odnose između Vašingtona i Ankare

Odnosi između Vašingtona i Donalda Trampa sa jedne i Ankare i Redžepa Tajipa Erdogana sa druge strane, naglo su izglađeni posle pretećih pisama, teatralnog cepanja pretećih pisama, (ne)mogućih sankcija…
Za to je zaslužan trio zetova, piše Njujork tajms – Erdoganov zet koji je turski ministar finansija, zet najvećeg turskog tajkuna koji je postao poslovni partner Trampove organizacije i Trampov >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << zet, suprug Ivanke Tramp, Džared Kušner.
Njihove pojedinačne ali i zajedničke aktivnosti, stvorile su nove veze između Bele kuće i Erdoganove palate u Ankari.
U trenutku u kojem kongresmeni sa obe strane kritikuju Trampa zbog pozitivnih istupa u vezi sa Erdoganom poslednjih dana, potpuno je jasno kako su neformalne veze i lični odnosi trojice zetova uticali na kreiranje američke spoljne politike i time na čitav svet.
“Bekdor diplomatija”, nazvali su to Albajrak i Kušner, koji ne kriju da su povezani.
Tramp je svojim odnosom prema Turskoj potpuno zbunio čak is voje saradnike iz redova republikanaca. Prvo se usaglasio sa Erdoganom u vezi sa povlačenjem američkih trupa iz severoistočne Sirije, a onda je pretio sankcijama.
Za to vreme, zetovi su nesmetano nastavili saradnju.
I to nije prvi put da Trampovi lični i porodični odnosi utiču na spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država, piše Njujork tajms. Upravo je Kušner gradio dobre neformalne odnose sa Mohamedom bin Salmanom, saudijskim prestolonaslednikom i de facto vladarem.
“Tramp je u nekoliko slučajeva formalne odnose dve države zamenio ličnim i porodičnim. To u ovom slučaju Erdoganu sigurno odgovara, ali bi trebalo da zabrine Amerikance”, tvrdi Erik Edelman, bivši američki ambasador u Turskoj.
Zanimljivo je da je Tramp u političkom smislu napravio nekoliko strateški loših poteza kada je u pitanju odnos sa Erdoganom – njegovo prijateljstvo sa vladarima Saudijske Arabije, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Izraela – međutim, njegove ekonomske veze sa Turskom i jednim od najvećih turskih tajkuna, jače su od toga.
Kada je Ajdin Dogan želeo da izgradi dva nebodera i tržni centar u Istanbulu, njegov zet (zet br. 2 sa početka priče), posavetovao ga je da potraži stranog partnera i to je bila Trampova poslovna organizacija. Bila je 2012. godina kada je Tramp u Istanbulu prisustvovao svečanosti otvaranja “Tramp kule” i tom prilikom rekao da njegova ćerka Ivanka “obožava Istanbul i gaji čvrsto prijateljstvo sa Mehmetom (zet br. 2)”.
U trenucima kampanje, kada je Tramp govorio o tome da će muslimanima zabraniti ulazak u Sjedinjene Američke Države, Erdogan je tražio da se njegovo ime skloni sa tog nebodera, ali očigledno svi problemi mogu da se prevaziđu kada je u pitanju lični interes, objašnjava Njujork tajms.
Kada je Tramp postao predsednik, Mehmet Jalcindag bio je veza između Ankare i Vašingtona i tako je ekonomska i lična saradnja postala i politička.
Zetovi su počeli usko da sarađuju tokom 2018. godine i predstavljaju katalizator u veoma promenljivim odnosima Vašingtona i Ankare.
Kada Erdogan dođe u Belu kuću ove nedelje, zet će biti sa njim.

The post Udati za moć: Kako su Trampov, Erdoganov i zet najvećeg turskog tajkuna izgladili odnose između Vašingtona i Ankare appeared first on 011vodic.com.
Pogledaj vesti o: Nju Jork

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.