U Vašingtonu protest zbog nezaposlenosti

Izvor: Blic, 16.Okt.2011, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U Vašingtonu protest zbog nezaposlenosti

Hiljade Amerikanaca danas je u Vašingtonu organizovalo protestnu šetnju u znak podrške planu administracije za smanjenje nezaposlenost i kritikovalo Kongres što taj predlog nije usvojio.

Američki predsednik Barak Obama pozvao je 8. septembra Kongres da usvoji ekonomski paket od skoro 450 milijardi dolara, čiji je cilj otvaranje novih radnih mesta u SAD, gde nezaposlenost trenutno prelazi devet procenata. Demonstranti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << su protest završili pored spomenika Martinu Luteru Kingu, gde je organizator skupa, baptistički sveštenik Al Šarpton, održao govor u kome je žestoko kritikovao kongresmene što blokiraju zakone kojima bi se olakšale nevolje običnih Amerikanaca. "Ako ne možete da taj zakon usvojite u kancelarijama, mi ćemo ga usvojiti na ulici", rekao je Šarpton i dodao da bi Martin Luter King podržao njihove zahteve.

Skup je održan pod nazivom Marš na Vašington za radna mesta i pravdu, što je direktna aluzuja na poznati Marš na Vašington za radna mesta i slobodu, iz 1963. godine, na kome je King održao svoj slavni govor. Martin Luter King, takođe baptistički sveštenik, i poznati borac za ljudska prava, ubijen je 1968. godine.

Ovog puta, među govornicima je bio njegov sin, Martin Luter King III, koji je rekao da je njegov otac možda ubijen upravo zato što je govorio o potrebi preraspodele bogatstva u SAD.

"Zato što je rekao da ako Amerika želi da preživi na razuman način, mora da preraspodeli bogatstvo", dodao je on.

Glas za DC ogranizovan je na Liberti Plazi, koju su još pre nedelju dana šatorima zauzeli članovi antiratnog pokreta Oktobar 2011. Nekoliko blokova odatle kampuju sledbenici pokreta Okupirajte DC, kao ogranak američkog pokreta Okupirajte Volstrit.

Distrikt Kolumbija da dobije status države

Pošto je jedan od zahteva onog skupa iz 1963. bio i samouprava za Distrikt Kolumbija, zbog toga su se sada Šarptonovom skupu pridružili i učesnici protesta pod nazivom Glas za DC, koji je predvodio gradonačelnik Vašingtona Vincent Grej. Njihov glavni zahtev je da Distrikt Kolumbija, gde se nalazi američka prestonica, dobije status države, kako bi građani Vašingtona imali ista prava kao i ostali Amerikanci.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U Vašingtonu protest zbog nezaposlenosti

Izvor: Capital.ba, 16.Okt.2011

VAŠINGTON, Hiljade Amerikanaca juče je u Vašingtonu organizovalo protestnu šetnju u znak podrške planu administracije za smanjenje nezaposlenost i kritikovalo Kongres što taj prijedlog nije usvojio. Američki predsjednik Barak Obama pozvao je 8. septembra Kongres da usvoji ekonomski paket od skoro...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.