Turska i SAD se trude da unaprede odnose

Izvor: Southeast European Times, 24.Jan.2011, 23:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i SAD se trude da unaprede odnose

Vašington ulaže znatnu diplomatsku energiju kada je u pitanju njegov dugogodišnji saveznik Turska.

24/01/2011

Alakbar Raufoglu za Southeast European Times -- 24.1.2011.

Novi američki ambasador u Turskoj Fransis Rikardone doputovao je u Ankaru u četvrtak (20. januara), usred govorkanja da američko-turski odnosi postaju slabiji. Rikardone je rekao da će preduzeti korake za unapređivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << odnosa.

„Turska je vrlo važna zemlja i za svoj region i za Sjedinjene Države. Svakim danom ona postaje sve važnija, značajnija i uticajnija zemlja“, rekao je Rikardone okupljenima koji su ga dočekali na aerodromu u Ankari.

Međutim, ambasadora možda već čeka težak posao, jer se dve strane i dalje suočavaju sa ozbiljnim izazovima.

Godinama je imidž Sjedinjenih Država među Turcima većinom negativan. Nedavno sprovedeno istraživanje Metropolla pokazuje da 42 odsto Turaka vidi Sjedinjene Države kao najveću međunarodnu pretnju -- što je najveći procenat u odnosu na zemlje uključene u istraživanje.

Takvi rezultati su „uznemiravajući, ali nisu iznenađujući“, rekao je za SETimes bivši turski ambasador Sukru Elekdag.

„Ovu situaciju nisu uzrokovale unutrašnje promene u Turskoj“, ukazao je Elekdag. „Moram ovde da iznesem istinu potpuno iskreno: Sjedinjene Države nikada nisu pružile Turskoj podršku u meri koja je potrebna za rasturanje PKK.“

Taj diplomatski veteran, koji je sada član grupe Tursko-američkog parlamentarnog prijateljstva, rekao je da je vreme da dve zemlje urade detaljnu procenu svojih odnosa i po potrebi naprave izmene.

Nuredin Avdži, 28, postdiplomac na Bliskoistočnom tehničkom univerzitetu u Ankari, kaže: „Mišljenja se menjaju, na osnovu onoga što čujemo i vidimo u medijima.“

„Prema onome što vidimo na televiziji i u novinama, Ankara ima jedan pogled na svet, a Vašington drugi. Međutim, saveznici se fokusiraju na budućnost i rade za iste ciljeve. To je ono što ih čini saveznicima“, rekao je on.

Nedavno je Američko-tursko društvo, sa sedištem u Njujorku, bilo domaćin diskusije o tursko-američkim odnosima.

Govoreći na tom događaju, Džošua Voker, postdoktorski saradnik Krunskog centra za bliskoistočne studije, rekao je da su odnosi, mada su često bili slabi za vreme prethodnih administracija, dobili novi zamah od kada je američki predsednik Barak Obama preuzeo dužnost.

Brojne zvanične posete iz Turske, koje su se odigrale u prošloj godini, pokazuju koliko su se stvari poboljšale, rekao je on.

U izjavi za SETimes, Voker je ukazao da na turske percepcije Sjedinjenih Država puno utiču mediji.

„Negativna osećanja mogu da se pripišu percepcijama da su američki stil i suština spoljne politike suprotni turskim", kaže on. „Sve veći osećaj samopouzdanja kod Turske doveo je do mišljenja da bi svaku različitost i primećeno nipodaštavanje trebalo rešavati sa više sile i nacionalističkih argumenata.“

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.