Trampovi zvaničnici uzeli podatke od Epla o demokratama?

Izvor: B92, 11.Jun.2021, 21:03

Trampovi zvaničnici uzeli podatke od Epla o demokratama?

Vašington -- Dvojica vodećih predstavnika demokrata, Čak Šumer i Dik Darbin, zatražili su da dva bivša američka tužioca svedoče o zahtevima za nadgledanje članova Kongresa.

U to je navodno umešano ministarstvo pravde za vreme administracije Donalda Trampa. Bela kuća je zvanično kritikovala ove akcije kao "grozne".

Kako navodi "Njujork tajms", Trampovo ministarstvo pravde je navodno zatražilo od kompanije "Epl" da mu dostavi korisničke >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << podatke iz naloga najmanje dvojice demokrata iz obaveštajne komisije Predstavničkog doma, u pokušaju da se pronađe ko stoji iza curenja tajnih podataka, preneo je Rojters.

Lider demokrata u Senatu Čak Šumer i senator Dik Darbin su rekli da "tužioci iz Trampove ere, Bil Bar i DŽef Sešns, treba da budu saslušani" ukoliko je potrebno da svedoče pred Pravnim telom Senata o tajnoj zapleni podataka, nazivajući sve to "jezivom zloupotrebom moći".

"Bar, Sešns i ostali zvaničnici koji su bili umešani, moraju da budu saslušani pred Senatom pod zakletvom. Ako odbiju, onda će dobiti poziv i biti primorani da svedoče pod zakletvom", rekli su Šumer i Darbin u zajedničkoj izjavi.

Oni su dodali da je Pravni komitet, kojim predsedava Darbin, treba da "temeljno istraži ovu zloupotrebu moći" i da generalni inspektor ministarstva pravde treba takođe da istraži slučaj.

Nadzorno telo ministarstva pravde će istražiti pitanje, saopšteno je danas iz tog ministarstva.

Komunikacioni direktor Bele kuće Kejt Bedingfild je rekla da izveštaj pokazuje kako se zloupotrebljavala vlast u prethodnoj administraciji, koja je "podstakla demokratskog kandidata Bajdena da se kandiduje protiv Trampa."

"Očigledno, izveštaji o ponašanju generalnog tužilaštva pod Donaldom Trampom su grozni", rekla je ona za Si-En-En.

Bajden je jasno stavio do znanja da ministarstvo pravde mora biti nezavisno, rekavši da služi ljudima, a ne predsedniku.

Kongresmen Erik Svolvel, član obaveštajnog komiteta Predstavničkog doma, izjavio je da je bio špijuniran.

"U maju, ''Epl'' me je obavestio da su moji zapisi među onima koji su se gledali i predali su se Trampovoj administraciji, kao deo politički motivisane istrage usmerene protiv njegovih neprijatelja", izjavio je Svolvel.

"Njujork tajms" dodaje da je i kongresmen Adam Šif takođe nadgledan.

Šif kaže da bi generalni inspektor ministarstva pravde trebalo da ispita slučaj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.