Tramp pozvao Kima na Tviteru da brzo postignu dogovor

Izvor: VOA, 17.Nov.2019, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tramp pozvao Kima na Tviteru da "brzo postignu dogovor"

Predsednik Donald Tramp pozvao je severnokorejskog lidera Kim Džong Una da "brzo postigne dogovor" sa SAD o denuklearizaciji. SAD i Južna Koreja su ranije najavile da odlažu zajeničke vojne vežbe u pokušaju Amerike da obnovi razgovore sa Severnom Korejom. Donald Tramp je na Tviteru kritikovao i potencijalnog predsedničkog kandidata demokrata Džoa Bajdena i napisao Kimu da je "on jedini koji može da ga dovede tamo gde treba da bude" uz poruku da se "vide uskoro". Nešto ranije, SAD i Južna Koreja odložile su zajedničku vojnu vežbu, što Vašington negira da je ustupak Pjongjangu. Vežbe, na kojima je trebalo da se prikažu i ratni borbeni avioni iz SAD i Južne Koreje, prethodnih godina su odlagane i smanjivane u trajanju i obimu, ali im se Severna Koreja i dalje protivila. Sekretar za odbranu SAD Mark Esper kazao je da će vojske SAD i Južne Koreje biti u pripravnosti, bez obzira na to što su vežbe odložene. On je negirao da ovaj potez Pentagona ima veze sa ustupcima Pjongjangu. "Ne vidim to kao ustupak, već kao znak dobre volje u cilju da postignemo mir", rekao je Esper u Bangkoku, na sastanu sa ministrima odbrane azijskih zemalja. Severna Koreja je okrivila Vašignton za "hladan tuš" u razgovorima, zbog najavljenih vežbi sa Seulom. Pjongjang zajedničke vojne vežbe vidi kao "probu za invaziju". Ipak, i dalje nije jasno da li će ova odluka Vašingtona uticati na Pjongjang da ponovo sedne za pregovarački sto i razgovara o denuklearizaciji.  Esper se tome nada.  "Ohrabrujemo Severnu Koreju da isto okaže dobru volju kada je reč o testiranju raketa i da se vrati za pregovarački sto bez oklevanja". Severna Koreja je saopštila da je "pokušala pozitivno da protumači potez SAD", ali da je nedavno usvojena rezolucija UN o ljudskim pravima pokazala da Vašington nema ozbiljne namere. UN su kritikovale Severnu Koreju zbog nepoštovanja ljudskih prava, što je Pjongjang protumačio kao znak američkog neprijateljstva i "političku provokaciju SAD". "Čak i da obnovimo dijalog, nećemo razgovarati o nuklearnim pitanjima pre nego što SAD prekinu sa neprijateljskom politikom", saopštilo je minsitarstvo spoljnih poslova Severne Koreje. Dok su razgovori sa SAD u zastoju, Severna Koreja je testirala nekoliko raketa, a analitičari upozoravaju da je i dalje u mogućnosti da napravi nuklearno oružje.  

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

"NE VIDIM TO KAO USTUPAK, VEĆ KAO ZNAK DOBRE VOLJE" Vašington negira da je odložio vojne vežbe zbog Pjongjanga

Izvor: Blic, 17.Nov.2019

SAD i Južna Koreja odložiće zajeničke vojne vežbe u pokušaju Amerike da obnovi razgovore sa Severnom Korejom. Ipak, Vašington negira da je odlaganje vežbi novi ustupak Pjongjangu. Severna Koreja poručuje da "ne želi da razgovara dok SAD ne prestanu sa neprijateljskom politikom”.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.