Tramp i Pens posetili kosmodrom na Floridi: Odloženo lansiranje rakete

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2020, 06:30

Tramp i Pens posetili kosmodrom na Floridi: Odloženo lansiranje rakete

Američki predsednik Donald Tramp, sa suprugom, u pratnji potpredsednika SAD Majka Pensa i njegove supruge, obišli su kosmodrom Kenedi u Kejp Kanaveralu na Floridi, odakle je trebalo da bude lansirana prva raketa sa američkog tla u poslednjih devet godina sa pilotima NASA, preneo je londonski Gardijan.

Lansiranje je bilo zakazano za sredu, ali je zbog nepovoljnih vremenskih prilika odloženo za subotu.

Izveštač britanskog lista konstatovao je da niko u predsedničkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pratnji nije nosio zaštitne maske.

Za danas je bilo najavljeno lansiranje rakete privatne američke kompanije Spejs Iks sa dva člana posade iz Kosmičkog centra Kenedi na Floridi, izvestio je Gardijan.

U prošlosti ovakvim događajima su prisustvovale stotine Amerikanaca, ali ovo lansiranje izgleda sasvim drugačije zbog epidemije.

Samo ograničeni broj zvaničnika i tehničkog osoblja trebalo je da prisustvuje lansiranju, a Kosmički centar Kenedi je bio zatvoren za posetioce.

Ipak, lokalni mediji su izvestili da su se grupe ljudi okupljale u parkovima oko kosmodroma.

Probni let aviona sa električnim pogonom

Najveći avion na električni pogon treba danas da poleti na probni let u trajanju od 30 minuta iznad američke savezne države Vašington, izvestio je londonski Gardijan.

Avion marke cesna, tip Karavan koji prima 9 putnika, opremljen električnim motorom treba da se vine u nebo samo sa pilotom na probni let prosečnom brzinom od oko 180 kilometara na čas.

Očekuje se da avion doleta do 100 milja, bude komercijalizovan do kraja iduće godine.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.