Testiranje na HIV i kod kuće

Izvor: Glas javnosti, 16.Maj.2012, 12:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Testiranje na HIV i kod kuće

VAŠINGTON - Amerikanci bi uskoro mogli da se testiraju na virus koji izaziva AIDS u privatnosti sopstvenog doma pošto je grupa stručnjaka preporučila prodaju prvog, brzog testa na HIV koji se može kupiti u apoteci.

Stručnjaci federalnog tela za lekove i hranu (FDA) jednoglasno su ocenili da prednosti "OraKvik" HIV testa prevazilaze potencijalni rizik za potrošače. Test, koji za 20 minuta analizira uzorak uzet iz usta, nije precizan kao profesionalna dijagnoza, ali može >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << da posluži kao važan način širenja testiranja na HIV virus.

FDA će konačnu odluku o tome da li će odobriti korišćenje testa doneti kasnije ove godine, prenosi AP.

Američki zvaničnici procenjuju da jedna petina, odnosno oko 240.000 ljudi, od 1,2 miliona zaraženih virusom HIV nisu ni svesni da su zaraženi. Testiranje će pomoći u usporavanju širenja infekcije.

FDA je već odobrila drugu vrstu HIV testa koji se može uraditi kod kuće i koji zahteva uzorak krvi, ali taj uzorak mora potom da bude poslat u laboratoriju.

Zvaničnici FDA za sada ne mogu da predvide koliko će novi test biti korišćen, ali smatraju da će ga najverovatnije koristiti ljudi u visokorizičnoj grupi, pre svih homoseksualci.

Nedavno istraživanje među gej i biseksualnom populacijom pokazalo je da bi se 84 posto njih češće testiralo ako bi mogli da kupe test na HIV u apoteci.

Za sada se ne zna koliko će koštati novi test na HIV.

Nastavak na Glas javnosti...






Povezane vesti

Testiranje na HIV i kod kuće?

Izvor: Mondo, 17.Maj.2012, 09:48

Amerikanci bi uskoro mogli da se testiraju na virus koji izaziva AIDS u privatnosti sopstvenog doma, nakon što je grupa stručnjaka preporučila prodaju prvog, brzog testa na HIV koji se može kupiti u apoteci.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.