Teleskopi koji će videti okeane na drugim planetama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Sep.2010, 12:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Teleskopi koji će "videti" okeane na drugim planetama

VAŠINGTON -

Teleskopi nove generacije će verovatno biti u stanju da otkriju prisutnost okeana na planetama van Sunčevog sistema, tvrde američki astronomi čija je studija objavljena u časopisu "Astrofizikal džurnal leters" (Astrophysical Journal Letters).

Oni se nadaju da će američki svemirski teleskop, koji bi trebalo da bude lansiran 2014, moći da "uhvati" odsjaj svetlosti sa površine okeana na nekoj od egzoplaneta.

Tajler Robinson sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Vašington univerziteta u Sijetlu smatra da će novi teleskop pomoći astronomima da pronađu planetu sličnu Zemlji.

"Usredsredićemo se na planete van Sunčevog sistema koje tek treba da otkrijemo, planete slične Zemlji kako po veličini i sastavu tako i po udaljenosti od svoje centralne zvezde, kao što je Zemlja od Sunca, kazao je Robinson u izjavi za BBC.

"Naš cilj je da pronađemo planetu koja je u svakom pogledu slična Zemlji, što bi mogli da dokažemo ukoliko na njenoj površini otkrijemo tekuće okeane", dodao je on.

Okeani bi bili dokaz da se na planeti razvija život sličan onom na našoj planeti.

Robinson se nada da bi odsjaj, efekat koji vidimo kada se svetlosti odbije od okeanske površine, mogao da ukaže na postojanje planeta sličnih Zemlji našeg kosmičkog susedstva.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi teleskopi će otkriti okeane na drugim planetama

Izvor: SrbijaNet.rs, 10.Sep.2010

Teleskopi nove generacije će verovatno biti u stanju da otkriju prisutnost okeana na planetama van Sunčevog sistema, tvrde američki astronomi čija je studija objavljena u časopisu "Astrofizikal džurnal leters" (Astrophysical Journal Letters). Oni se nadaju da će američki svemirski teleskop,...

Nastavak na SrbijaNet.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.