Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Maj.2019, 11:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tajvan menja ime predstavništva u SAD

Tajvan je danas saopštio da se menja ime predstavništva, faktičke ambasade, tog ostrva u SAD usled najboljih odnosa Tajpeja i Vašingtona u više decenija.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana je na Tviteru navelo da će se Koordinacioni savet za severnoameričke poslove ubuduće zvati Tajvanski savet za američke poslove. Pridev "tajvanski" će se verovatno smatrati veoma značajnim jer se čini da se na >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << taj način odbacuje pretvaranje da savet nije diplomatske ili političke prirode.

Iako su SAD 1979. prekinule formalne diplomatske odnose s Tajvanom u korist Pekinga, dve strane su očuvale bliske nezvanične odnose koji su prethodnih godina postajali sve bolji, a uključuju čak i vojne kontakte.

"Vremena se menjaju. Stvarno morate voleti novo ime", tvitovao je šef tajvanske diplomatije Džozef Vu.

Nezvanična američka ambasada u Tajpeju, Američki institut na Tajvanu, nedavno se preselila u značajno veći i ciljano izgrađeni kompleks u predgrađu Tajpeja. SAD takođe razmatraju nove isporuke oružja Tajvanu, uključujući lovce i tenkove.

Kina smatra Tajvan delom svoje teritorije i protivi se svim diplomatskim i vojnim kontaktima Tajpeja i Vašingtona. Takođe, i retorika je pojačana a predsednik Kine Si Đinping je ove godine izjavio da Peking ne odustaje od upotrebe sile da bi zadržao Tajvan.

Pored toga, Kina vrši sve veći diplomatski pritisak na druge zemlje da bi odmetnuto ostrvo ostalo izolovano a ekonomskim pritiskom pokušava na natera separatističku predsednicu Tajvana Cai Ing-ven da pristane na kineske tvrdnje da je Tajvan deo Kine.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.