Tači i kompanija lobiraju za ulazak u UN, ali bez uspeha

Izvor: Vesti-online.com, 17.Sep.2010, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Tači i kompanija lobiraju za ulazak u UN, ali bez uspeha

Prištinski zvaničnici započeli su lobističku ofanzivu u Briselu i Vašingtonu kako bi Kosovu obezbedili ”stolicu” u što više međunarodnih organizacija, saznaju beogradski mediji.

Iako se u Prištini očekivalo da će, posle mišljenja Međunarodnog suda pravde, za Kosovo biti širom otvorena vrata vodećih svetskih, ali i evropskih i regionalnih finansijskih, bezbednosnih i političkih institucija, to se nije dogodilo, pišu ''Večernje novosti''.

Naš >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << nekadašnji ambasador u UN Branko Branković kaže nam da će Kosmet teško ući u brojne evropske institucije, jer u EU ne postoji jedinstven stav o kosovskoj državnosti.

“Dok god pet članica EU ne priznaje nezavisno KiM biće blokirano njihovo članstvo u važnim organizacijama”, objasnio je Branković za ''Večernje novosti''.

Do sada je Kosovo, kao samoproklamovana nezavisna država, uspelo da se ”ugura” u Svetsku banku i MMF, a veliki su pritisci za članstvo u Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD), ulazak u Evropol i Interpol, ali i međunarodne sportske organizacije poput FIBA, kao i preuzimanje predsedavanja Centralnoevropskom sporazumu CEFTA.

Miloš Bugarin, predsednik Privredne komore Srbije, koja trenutno predsedava u CEFTA, kaže da naša zemlja ima mehanizme da spreči da Kosovo kao nezavisna država 1. januara preuzme kormilo nad ovom organizacijom.

“Predstavnici Prištine učestvuju u radu CEFTA, ali isključivo pod nazivom Unmik-Kosovo i tako će i ostati. Odluku o predsedavajućem moraju doneti sve članice, jednoglasno”, kaže Bugarin.

Takođe, pred Međunarodnom unijom telekomunikacija, koja deluje u okviru UN, ponovo su aktuelizovani zahtevi da Kosovo i Metohija dobije svoj pozivni broj - 383 - jer bez toga vlasti u Prištini ne mogu da prodaju kosovski ”Telekom” po odgovarajućoj ceni, navodi beogradski list.

U mnoge institucije čiji smo mi član, Kosmet ne može da uđe, jer postoji pravilo da nema prijema novih bez saglasnosti starih članica.

Ali, najveća rampa za Kosovo je činjenica da nema stolicu u UN, što većina međunarodnih organizacija uzima kao glavni kriterijum za prijem novih članica.

“Član 4. Povelje UN kaže da član može postati svaka miroljubiva država, ali isključivo uz jednoglasnu preporuku Saveta bezbednosti”, objašnjava za ”Novosti” prof. Tanja Miščević, član vladinog Saveta za evropske integracije.

S obzirom na to da u Savetu bezbednosti ”sede” Rusija i Kina, koje nisu priznale KiM, niti to nameravaju da učine, mala je verovatnoća da Kosmet dobije predstavnika u UN.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.