Tablete za spavanje mogu smanjiti skupljanje proteina ključnih za razvoj Alchajmerove bolesti

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 20:41

Tablete za spavanje mogu smanjiti skupljanje proteina ključnih za razvoj Alchajmerove bolesti

Prema najnovijem istraživanju, korišćenje određenih tableta za spavanje može smanjiti nakupljanje proteina ključnih za razvoj Alchajmerove bolesti. Naučnici sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu otkrili su da su ispitanici klinike za poremećaj spavanja koji su dve noći uzimali suvoreksant (suvorexant), česti lek za nesanicu, doživeli lagani pad dva proteina, amiloid-beta i tau, koji se nakupljaju kod Alchajmerove bolesti.

Iako je reč o kratkotrajnoj studiji, koja uključuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << malu grupu zdravih odraslih osoba, bio je to zanimljiv pokazatelj veze između sna i molekularnih markera Alchajmerove bolesti. Naime, poremećaji spavanja mogu biti rani znak Alchajmera koji prethodi drugim simptomima, poput gubitka pamćenja i pada kognitivnih funkcija.

Kada se razviju prvi simptomi, nivoi proteina amiloid-beta gotovo su na vrhuncu te se već stvaraju čepovi koji začepljuju moždane ćelije. Naučnnici smatraju da bi se pomoću dovoljne količine sna možda mogao usporiti ili sprečiti razvoj Alchajmerove bolesti jer se tada usnuli mozak može "isprati", odnosno očistiti od ostataka proteina i ostalih otpadnih proizvoda koji su se nakupili tokom dana.

Problemi s uzimanjem tableta za spavanje

"Mada tablete za spavanje mogu pomoći u tom pogledu, bilo bi preuranjeno da oni koji su zabrinuti zbog razvoja Alchajmerove bolesti to protumače kao razlog da počnu uzimati suvoreksant svake večeri", upozorio je neurolog Brendan Lusi iz Centra za medicinu spavanja Univerziteta Vašington.

Treba napomenuti da je studija trajala samo dve noći i da je u njoj učestvovalo 38 sredovečnih ljudi koji nisu pokazivali znakove kognitivnog oštećenja i nisu imali problema sa spavanjem. Korišćenje tableta za spavanje tokom dužeg razdoblja nije idealno rešenje ni za one koji pate od nesanice jer se prilično lako postaje zavisan od njih.

Dodatno, pilule za spavanje mogu potaknuti pojavu faza plitkog, odnosno lakog sna umesto dubokog. To bi moglo biti problematično jer su ranija istraživanja Lusija i njegovih kolega pokazala vezu između manje kvalitetnog sna i povišenih nivoa proteina tau i amiloid-beta.

Tokom najnovijeg istraživanja naučnici su želeli da vide da li bolji san uz pomoć tableta za spavanje može smanjiti nivoe proteina tau i amiloid-beta u cerebrospinalnoj tečnosti koja ispunjava prostor oko mozga i kičmene moždine. Pređašnja istraživanja su pokazala da čak i samo jedna noć lošeg sna može uzrokovati porast nivoa proteina amiloid-beta.

Grupa dobrovoljaca starosti od 45 do 65 godina uzela je jednu od dve doze suvoreksanta ili placebo pilulu, a naučnici su svaka dva sata tokom 36 sati dok su učesnici spavali i tokom sledećeg dana i noći prikupljali uzorke njihove cerebrospinalne tečnosti.

Iako među ispitanicima nije bilo razlike u obrascima spavanja, kod onih koji su uzeli suvoreksant zabeleženo je smanjenje proteina amiloid-beta za 10 do 20 odsto. Viša doza suvoreksanta takođe je trenutno smanjilo nivoe modificikovanog oblika proteina tau. Ali ovaj je učinak bio vidljiv samo kod nekih oblika taua, a koncentracije tog proteina porasle su unutar 24 sata od uzimanja tablete za spavanje.

"Ako možete smanjiti tau fosforilaciju, potencijalno bi bilo manje stvaranja zapetljanja i manje smrti neurona", pojašnjava Lusi.

Treba napomenuti da naučnici preispituju vodeću teoriju nastanka Alchajmerove bolesti, prema kojoj abnormalne skupine proteina pokreću njen razvoj, s obzirom na to da iz decenija istraživanja tretmana za snižavanje nivoa amiloida nisu pronašli nijedan lek ili terapiju koji su sprečili ili usporili nastanak te bolesti.

Dakle, još uvek nije poznato pomažu li zaista tablete za spavanje pri lečenju simptoma Alchajmerove bolesti. S druge strane, sve je više dokaza koji povezuju poremećaje spavanja s razvojem Alchajmera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tablete za spavanje mogu smanjiti skupljanje proteina ključnih za razvoj Alchajmerove bolesti

Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Apr.2023

Prema najnovijem istraživanju, korišćenje određenih tableta za spavanje može smanjiti nakupljanje proteina ključnih za razvoj Alchajmerove bolesti. Naučnici sa Univerziteta Vašington u Sent Luisu otkrili su da su ispitanici klinike za poremećaj spavanja koji su dve noći uzimali suvoreksant...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.