TRI NOVA FRONTA ZA AMERIKU: Miriše na rat - Vašington spremno čisti cevi i čeka pravi trenutak

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Dec.2021, 23:58

TRI NOVA FRONTA ZA AMERIKU: Miriše na rat - Vašington spremno čisti cevi i čeka pravi trenutak

Postoji sve veći rizik za početak tri vojna konflikta koja prete da postanu "dramatična" za SAD, izjavio je kolumnista "Vol Strit Džurnala" Džerald Seib.

- SAD i njeni saveznici prolaze kroz opasan trenutak, moguće je da je on još opasniji nego što se to čini mnogim Amerikancima - uveren je autor.

Seib je rekao da je prvi mogući konflikt "invazija" Rusije na Ukrajinu. Kao argument, naveo je koncentraciju ruske vojske na granici sa Ukrajinom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Druga moguća vruća tačka je operacija Kine na Tajvan.

- Predsednik Kine Si Đinping je poslednji među kineskim liderima koji je jasno signalizirao o svojim namerama da Tajvan stavi pod kontrolu Pekinga - navodi se u publikaciji.

Kao razlog takve prognoze autor je nazvao želju aktuelnog kineskog lidera da preuzme kontrolu nad ostrvom dok je na vlasti.

Treću "pretnju" predstavlja potencijalni neuspeh pregovora o iranskom nuklearnom programu.

- Iz agresivnog stava Irana na pregovorima, zajedno sa pojačanim obogaćivanjem uranijuma, sledi da je Teheran odlučio da dostigne nuklearni prag - smatra Seib.

On je naveo da postoji mogućnost da su se SAD pomirile sa nuklearnim statusom Irana, ali nije isključio da će takav položaj zadovoljiti Izrael.

- A to znači da je budućnost vojnih dejstava svakog dana sve očigledniji - rekao je autor.

Rusija je više puta negirala optužbe Zapada i Ukrajine da planira "agresivne akcije", naglašavajući da nikome ne preti i niti planira da nekoga napada. U Ministarstvu spoljnih poslova Rusije su ranije izjavili da su slične optužbe na račun Moskve i izjave o spremnosti da pomogne Kijevu da se zaštiti, ujedno i smešne i opasne.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.