TRAMP PROVOCIRA PEKING: Vašington odobrio prodaju oružja Tajvanu, Kina zapretila sankcijama

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Okt.2020, 01:11

TRAMP PROVOCIRA PEKING: Vašington odobrio prodaju oružja Tajvanu, Kina zapretila sankcijama

Akcija SAD se dešava u trenutku kada Trampova administracija pojačava pritisak na Kinu pred predsedničke izbore

Američki Stejt department odobrio je potencijalnu prodaju Tajvanu 100 obalskih odbrambenih sistema Harpun koji je proizveo Boing, u ugovoru koji ima potencijalnu vrednost do 2,37 milijardi dolara, saopštio je Pentagon.

Taj potez dolazi nekoliko dana nakon što je Stejt department odobrio i potencijalnu prodaju još tri sistema naoružanja Tajvanu, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << senzore, rakete i artiljeriju, čija bi ukupna vrednost mogla biti 1,8 milijardi dolara, što je izazvalo Kinu da zapreti sankcijama.

Ranije u ponedeljak u Pekingu, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova rekao je novinarima da će Kina uvesti sankcije protiv nekih američkih kompanija za koje tvrdi da su umešane u prodaju oružja Vašingtona Tajvanu.

Ovakve akcije SAD dešavaju se u trenutku kada Trampova administracija pojačava pritisak na Kinu pred predsedničke izbore 3. novembra i kada raste zabrinutost zbog namera Pekinga prema Tajvanu.

Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.