TENZIJA IZMEĐU RUSIJE I SAD NE PRESTAJE: Vašington optužuje Rusiju za kršenje ljudskih prava

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Maj.2020, 18:23

TENZIJA IZMEĐU RUSIJE I SAD NE PRESTAJE: Vašington optužuje Rusiju za kršenje ljudskih prava

Rezolucijom se ruske vlasti optužuju za uznemiravanje novinara, opozicije, civilnog društva i pristalica verskih sloboda.

Odbor za spoljne poslove Predstavničkog doma američkog Kongresa saopštio je da je rezolucija kojom se osuđuje "kršenje ljudskih prava u Rusiji" podneta američkom Kongresu. U Moskvi poručuju da je reč o mešanju u unutrašnja pitanja Rusije i da neće trpeti diktat spolja.

- Rezolucijom se poziva Rusija da odmah oslobodi političke zatvorenike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << i traži od Trampove administracije da nametne sankcije onim zvaničnicima u ruskoj vladi koji su odgovorni za kršenje ljudskih prava - navodi se u izjavi autora rezolucije - predsednika Odbora, demokrate Eliota Engela i člana Odbora, republikanca Majkla Makola.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je ranije takve kritike.

Šef Komiteta Saveta federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov kaže da je cilj rezolucije da se u svesti Amerikanaca stvori predstava o Rusiji kao totalitarnoj državi u kojoj nema nikakvih sloboda.

- To je potpuno neprihvatljiv pokušaj mešanja u naša unutrašnja pitanja uz stavljanje na stranu onog dela opozicije koja pokušava da insistira na verziji priče o tome kakao ih ruske vlasti prognjaju iz političkih razloga - naveo je Kosačov.

Takva pozicija postoji i mi znamo ko za nju lobira.

- I sada grupa američkih kongresmena zastupa taj deo ruske radikalne i nesistemske opozicije - dodao je on.

Za šefa Komiteta Dume za međunarodne poslove Leonida Sluckog nacrt rezolucije predstavlja još jedan primer ispoljavanja rusofobije i direktnog mešanja u rusko pravosuđe.

- Pozivi američkih parlamentaraca nisu upućeni na pravu adresu: u Rusiji nema političkih zatvorenika. Njih ima u SAD - rekao je on, navodeći  kao primer slučaj ruskih državljana Viktroa Buta, Konstantina Jarošenka i Romana Seleznjova.

Rusija, kako je rekao, poštuje sva osnovna ljudska prava i vodi humanu i izbalansiranu politiku.

- Nećemo dozvoliti i neće trpeti nikakav diktat spolja - zaključio je Slucki.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.