Svjetska banka spustila procjenu rast globalne ekonomije na 2,8%

Izvor: SEEbiz.eu, 11.Jun.2015, 08:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Svjetska banka spustila procjenu rast globalne ekonomije na 2,8%

WASHINGTON - Svjetska banka u ovoj godini očekuje rast globalne ekonomije od 2,8 posto, dok je još u siječnju prognozirala rast od 3 posto. To se navodi u najnovijem izvješću te banke o ekonomskim izgledima u svijetu, objavljenom u srijedu.

U izvješću se navodi da su niske cijene sirovina, posebice 40-postotni pad cijena nafte u prošloj godini, naštetile zemljama izvoznicima sirovina više nego što se >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << očekivalo. Svjetska je banka, također, upozorila države da se pripreme za povećanje kamata u SAD-u, što će povećati troškove zaduživanja zemalja u razvoju.

"Mi u Svjetskoj banci upravo smo uključili signal za vezanje pojasa. Savjetujemo zemljama, posebice onima u razvoju, da vežu svoje sigurnosne pojaseve", kazao je Kaushik Basu, glavni ekonomist Svjetske banke.

Istaknuo je da bi niže cijene sirovina trebale potaknuti globalni rast, pa je Svjetska banka zadržala procjenu rasta globalnog gospodarstva u idućoj godini za 3,3 posto.

No, smanjila je procjenu rasta zemalja u razvoju u ovoj godini s prethodnih 4,8 na 4,4 posto, ponajviše jer se očekuje recesija u Rusiji i Brazilu, te usporavanje rasta kineskog gospodarstva.

S druge strane, najviše će u 2015. porasti gospodarstvo Indije, smatra Svjetska banka, koja je povećala procjenu rasta te zemlje s prethodnih 6,4 na 7,5 posto.

Banka je povećala i procjenu rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini, s prethodnih 1,1 na 1,5 posto. Japan bi, pak, trebao zabilježiti rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 1,1 posto, dok je u siječnju Banka očekivala rast od 1,2 posto.

Svjetska banka smanjila je i procjenu rasta američkog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3,2 na 2,7 posto.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.